Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Sumnja na HIV

Sumnja u zaraženost HIV-om vodi u Centar za psihosocijalnu podršku.

Nađete li se jednog dana obliveni sumnjom da ste možda zaraženi virusom HIV-a, neprocjenjivu pomoć dobit ćete u Centru za psihosocijalnu podršku te dobrovoljno testiranje i savjetovanje.

Centar je započeo svoj rad kao projekt početkom 2004. godine u sklopu Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Osnovan je sredstvima koja je Republika Hrvatska dobila od Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Nakon završetka projekta GFATM-a u Hrvatskoj projekt prelazi pod zdravstveni sustav te se ustanovljuje zasebna jedinica u klinici pod nazivom: Centar za psihosocijalnu podršku osobama koje žive s HIV-om.

– Centar od samog početka djeluje na dvije razine. Prva razina je podrška osobama koje žive s HIV-om te članovima njihovih obitelji i prijateljima. Druga razina je omogućiti besplatno i anonimno testiranje na HIV svima koji se na to odluče, kaže Tomislav Vurušić, voditelj Centra.

Dodaje kako u sklopu Centra djeluju četiri stručnjaka, psiholog, socijalni radnik te dva HIV savjetnika koji su dio većeg tima u kojem su još dva liječnika te dvije medicinske sestre..

Stigme i zablude prate AIDS

– HIV/AIDS je bolest koju od početka epidemije prati stigma kao i niz zabluda i predrasuda. Osobe zaražene HIV-om ne žive samo sa strahom, boli i neizvjesnošću, nego se susreću s predrasudama i odbijanjem u društvu-objašnjava Vurušić.

Drugim riječima, Centar želi pomoći cjelokupnom stanovništvu a pogotovo vulnerabilnim skupinama te osobama pod povećanim rizikom i omogućiti im nekoliko za njih bitnih stvari.

– Pristup HIV testiranju radi ranog doznavanja njihovog HIV statusa; kvalitetno savjetovanje prije testiranja ili neovisno o testiranju, sa svrhom reduciranja rizika stjecanja ili prijenosa zaraze; kvalitetno savjetovanje nakon testiranja s obrazloženjem značenja testa, pomoći onima kojima je test pozitivan, pomoći pri upućivanju na odgovarajuću medicinsku skrb, odnosno liječenje, emocionalnu odnosno psihosocijalnu i pravnu pomoć i podršku; djelovati u smislu prevencije HIV infekcije s majke na dijete; onima kojima je test negativan pružiti savjete o mjerama smanjenja rizika; putem ovih aktivnosti utjecati na smanjenje incidencije HIV infekcije u stanovništvu, zaključuje Tomislav Vurušić .

Psihosocijalna služba radi u prijepodnevnim satima a testirati na HIV se možete svaki radni dan od 15.30 do 19 sati i svake prve subote u mjesecu od 10 do 13 sati.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Očuvanje zdravlja i prevencija bolesti započinje znanjem, ali neophodna je primjena znanja i zaštitnih ponašanja.

Zdravstveni karton

Ako je osoba zaražena, virus HIV-a će se nalaziti u tjelesnim tekućinama (krv, sjemena tekućina, vaginalni iscjedak).

Drama Queen

Moguće da ću zvučati posve nezahvalno i bezobrazno, ali sva situacija oko korona virusa me danima nasmijava.

Savjeti stručnjaka

Kampanja ove godine nosi naziv “Meni se to ne može dogoditi” da se istakne uobičajena pretpostavka da se loše ili nepredviđene situacije događaju drugima,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.