Sumnjivi poslovi

Često ste bombardirani papirićima i oglasima o poslu iz snova te brzoj i lakoj zaradi. Ipak, istražili smo što se krije iza sumnjivih, a obećavajućih oglasa.

Nikad dovoljno opreza kada vidite da se u recesijsko vrijeme gdje se posao traži na svakom korakom netko vas želi zaposliti svim silama. Nazvali smo nekoliko brojeva s ponudama u kojima se obećavalo 5000 kuna za pet sati posla dnevno, stalno zaposlenje te edukacija.

Ipak nije sve kako se čini. Poslovi postoje, ali tako dobre plaće i ponude rezervirane su samo za šefove i one koji su već dugo u tom poslu. Dapače, nema fiksne plaće već se radi na učinak, a poslovi su mahom prodavanje određenih proizvoda po kućama.

Ne dajte se zavarati pričom o edukaciji i radom od doma, jer to u nekim slučajevi zvuči idilično. Ako i radite od kuće, to je zvanje na telefon i nagovaranje ljude da kupe proizvode. Ako ne prodate ništa, ne dobijete nikakvu plaću.

Na što pripaziti!

Nikad nemojte dolaziti na razgovore za posao ako su u kasnim večernjim satima. Ako je razgovor u sumnjivim privatnim zgradama, uvijek povedite nekog sa sobom. Također nemojte davati nikakav novac za sudjelovanje u poslu, to nikako ne može biti dobro.

Česti su i sumnjivi poslovi u inozemstvu. Ipak, budite vrlo pažljivi kod ovakvih ponuda, pogotovo ako dolaze od pojedinaca ili neregistriranih agencija. Prije nego što nekom date svoj putovnicu, uvijek detaljno provjerite tko je ta osoba jer slučajevi prijevara pa i prodaje ljudi su u zadnje vrijeme učestali. Pogotovo ako je riječ o poslovima za djevojke, manekenke, konobarice, tajnice i slično.

Ako već odete na intervju, a situacija vam se učini neobičnom, ne libite se uzeti podatke te ih prijaviti nadležnim vlastima.