Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Sve blagodati mora…

Stari Grci i Rimljani gradili su termalne kupke na obalama Sredozemlja i Atlantika, a grčki dramaturg Euripid je u petom stoljeću prije Krista napisao da ‘more liječi sve ljudske boljke’.

Ljubav prema moru nije samo rezultat želje za tamnim tenom i neprocjenjivim satima opuštanja uz šum morskih valova. I dok nas turistički gurui svojim reklamnim kampanjama vuku prema obali, zanemariti ne možemo ni biološki utjecaj sadržan u toj malo plavoj kapljici zdravlja.

Revitalizirajuća svojstva mora

Revitalizirajuća svojstva mora prepoznali su još u davna vremena grčki liječnik Hipokrat, njegov sunarodnjak, filozof Platon, i arapski liječnik Avicena, a otac zapadnjačke medicine – Hipokrat, uvidio je da morska voda ima ljekovit učinak na kožu smanjujući upalne procese i bolove.

Stari Grci i Rimljani gradili su termalne kupke na obalama Sredozemlja i Atlantika, a grčki dramaturg Euripid je u petom stoljeću prije Krista napisao da ‘more liječi sve ljudske boljke’.

more tekst 1

Unatoč rastućoj farmaceutskoj industriji i kozmetičkim preparatima, more i njegove prirodne blagodati još uvijek se nameću kao najbolji način liječenja nekih bolesti.

Naime, bogato mineralima i živim organizmima njegova se terapijska svojstava očituju na nekoliko načina. Podižući imunitet organizma primorska klima djeluje preventivno, ali i ljekovito, uspješno se boreći s akutnim stanjima i pružajući okrjepu cjelokupnom biću. Tako klimatolozi smatraju da je u primorskim krajevima sloj ozona deblji nego iznad kopnenih predjela, što umanjuje djelovanje alergena poput peludi i drugih tvari koje nadražuju.

more tekst 2

Za vraćanje vitalnosti dovoljna je već i sama šetnja obalom jer morski zrak sadrži mikrokapljice morske vode bogate negativnim ionima koji uravnotežuju metabolizam.

Talasoterapija – tretman morem

Davne 1867. Claude De la Bonnardiere – liječnik iz Arcachona u Akvitaniji, osmislio je sustav liječenja morskom vodom, nazvavši ga talasoterapija (od grčkog thalasa, što znači more), a njegovoj je komercijalizaciji pridonio Francuz Rene Quinton koji je formulirao vodenu otopinu temeljenu na morskoj vodi.

Talasoterapija je sustav liječenja morskom vodom, koja se zagrijava između 35 i 37 stupnjeva Celzija, s ciljem pomlađivanja stanica kože, odstranjivanja mrtvih stanica s gornjeg sloja kože, obogaćivanja kože mineralima i odstranjivanja toksičnih tvari. Uporaba svježe morske vode potiče izmjenu minerala i toksina između tijela i vode, a morskom se terapijom ostvaruju i drugi, za tijelo povoljni učinci, uključujući opuštanje, ‘čišćenje’ od stresa, oporavak mišića i mršavljenje.

Za terapiju se koristi more izvađeno podalje od obale, koje se prije tretmana sterilizira te pročišćava, a mogu se koristiti i morski plodovi, poput algi i blata izvučeni iz mora.

Tako alge daju mladenački izgled cijelom tijelu, a njihovi pripravci uspješno djeluju na reguliranje vlažnosti i poboljšavaju epitelizaciju ogrubjele, suhe i opustjele kože.

Uz to, algininska kiselina potiče izmjenu tvari, a jod i spojevi broma stimuliraju obnavljanje stanica. Pantotenska kiselina i fluor ojačavaju vezivno tkivo, dok vitamini iz algi učinkovito služe za uklanjanje slobodnih radikala i djeluju na izravnavanje i obnavljanje kože.

suncanje

Metionin i histidin djeluju na sprječavanje upala, dok sumpor čisti kožu, što je i razlog zašto se maske za lice od algi toliko preporučuju. Konačno, oblozi od pripravaka na osnovi algi smatraju se vrlo učinkovitima za uklanjanje celulita.

I dok kupanje njeguje organizam pružajući mu ugodu, sunčeve zrake tijelo opskrbljuju vitaminom D, koji se pokazao kao odličan suborac protiv raka i multiple skleroze. Isto tako, boravak na moru često je usko povezan sa sportom i aktivnostima koje pruža beskrajno plavetnilo.

Stoga odaberite pravac za more jer samo je jedan put do ljepote i zdravlja.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Seks

Vrtoglavo visokim potpeticama do boljeg orgazma.

Beauty report

Poznat po savršenom mirisu i prirodnim sastojcima svakog proizvoda, L'Occitane nam je ovog proljeća donio novitete za kosu kao krunu svakog lica!

Zanimljivosti

Otkako su holivudske zvijezde 2020. u svojim „goody bagovima“ na dodjeli Oscara dobile upravo ovaj izvor mladosti, spermidineLIFE® postao je javna tajna u Hollywoodu.

Beauty report

Dr. Grandel Ampoule Favorites Box by Marina sadrži 3 ampule Hyaluron at Night, 2 ampule Contour Lift i 2 ampule Retinol.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.