Sve dobrobiti voćnih sokova

Jučer su američki znanstvenici otkrili da sok cikle može pomoći u liječenju demencije, jer sadrži nitrat, koji pak pomaže u širenju krvnih žila, pumpajući zalihe krvi do mozga. Pogledajte koje sastojke sadrže drugi popularni sokovi, a mogu nam pomoći.

1. Sok od nara za rak prostate

Nar sadrži koktel kemikalija koje reduciraju oštećenja stanica i potencijalno ubijaju kancerogene stanice, navode znanstvenici sa Sveučilišta California. Testirali su 50 muškaraca s rakom prostate, koji su konzumirali čašu (0,2 l) soka dnevno, te pratili stanje specifičnog antigena (PSA), proteina koji je povezan s rakom prostate. Obično bi se nivo proteina udvostručio u 15 mjeseci, no pacijentima koji su pili sok od nara trebalo je 54 mjeseca da dođu do tog nivoa.

2. Sok od grejpfruta za regulaciju tjelesne težine

Američka studija istražila je dobrobiti grejpfruta na uzorku od 100 pretilih osoba koje su podijeljene u tri grupe: jedna grupa konzumirala je pola grejpfruta prije svakog obroka, druga čašu soka od ovog voća, a treća nije konzumirala grejpfrut. Nakon 12 tjedana oni koji su jeli grejpfrut izgubili su u prosjeku 1,6 kg, a oni koji su pili sok 1,4. No oni koji ga nisu konzumirali smršavili su samo 0,2 kg.

3. Sok od brusnice za infekcije mokraćnih puteva 

Studija provedena ove godine pokazala je da sok od brusnice sprječava razvoj bakterije E.Coli, najčešćeg uzročnika urinarnih infekcija. Istraživači su pokazali da unutar osam sati od konzumiranja soka, može se spriječiti razvoj infekcije. No suprotno popularnom vjerovanju, sok neće pomoći u liječenju cistitisa, ako se infekcija već pojavila, jer njegove kiseline mogu pogoršati stanje.

Ostatak članka pročitajte ovdje:
Sve dobrobiti i koristi voćnih sokova