Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Sve liječi gospina trava

Njemački znanstvenici tvrde da gospina trava može liječiti depresiju jednako uspješno poput lijeka Prozaca.

Sudeći po novim saznanjima, antidepresivi će se možda uskoro bacati u smeće, jer za razliku od njih gospina trava nema nuspojave. Ona je i najpoznatiji narodni lijek protiv depresije, potištenosti i anksioznosti. Kada se koristi u liječenju, gospina trava ima sporo, ali dugotrajno djelovanje. Dakle, s njom nećete postići trenutni učinak, no zato će dugoročno pokazivati odlične rezultate.

Kura od tri do šest mjeseci

Najpopularniji je čaj od gospine trave koji se obično pije tri puta dnevno. Prije nego li primijetite poboljšanja, morat ćete pričekati barem tjedan dana. Liječenje najčešće traje tri do šest mjeseci. Postoje i drugi prirodni lijekovi protiv depresije pa mnogi u strahu od nuspojava nerijetko posežu za njima.

Gospina trava utječe i na djelotvornost drugih lijekova, kao što su kontracepcijske pilule, lijekovi za tretiranje tumora ili za liječenje HIV-a.

I kamilica može poslužiti…

Kamilica također djeluje na naše raspoloženje. Eterično ulje ove ljekovite biljke se dodaje u kupke i mirisne svjetiljke te nas njen umirujući i nježni miris opušta i tjera ružne misli. Gotovo svako kućanstvo na svojim policama ima čaj od kamilice. Ako se osjećate potišteno, ovaj čaj bi mogao poslužiti za prvu pomoć.

Čaj od matičnjaka se također upotrebljava kao okrjepa u stresnim situacijama, kod depresivnih stanja te neredovitih menstruacija i glavobolja uzrokovanih stresom. Pije se tri puta dnevno, osim ako u uputama ne piše drukčije.

„Bila sam pod stresom zbog puno ispita koje sam morala položiti u kratkom roku te sam uz preporuku prijateljice počela piti homeopatski lijek za depresiju. On je sadržavao nekoliko ljekovitih biljaka, između ostaloga i list matičnjaka, te mi je puno pomogao“, rekla je studentica Ivana.

Eterično ulje od matičnjaka u Hrvatskoj se rijetko koristi zbog iznimno visoke cijene. Za 5 mililitara treba izdvojiti čak 300 kn! Razlog je što za ulja treba destilirati 15 do 16 tona svježe biljke.

Recepti za sve tegobe

Vino od gospine trave

Stavite u bocu 50 g cvjetova gospine trave i prelijte litrom domaćeg bijelog vina. Ostavite da odstoji mjesec dana. Zatim pripravak dobro ocijedite, malo zasladite medom i držite u tamnoj boci na hladnom mjestu.

Rakija od gospine trave

Priredite 15 g osušenih cvjetova gospine trave, jedan limun, litru domaće rakije i 25 dkg šećera. Limun dobro operite i izrežite na kolutove te stavite u rakiju zajedno s cvjetovima. Bocu s izmiješanim sastojcima ostavite da odstoji na suncu 15 dana. Svaki dan bocu malo promućkajte. Nakon 15 dana, rakiju ocijedite i dodajte 25 g šećera te ju držite na suncu još tri dana.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Znate li što i kada jedete, koliko vježbate, koliko ulažete u zdravlje?

Budi fit

Cedevita je pokrenula kampanju pod nazivom “21 dan optimizma” u kojoj građane potiče da kroz sitniCE, svakodnevna mala dobra djela, učine nešto lijepo za...

Zdravstveni karton

Movember je već tradicicionalno poznat kao pokret obilježavanja studenog kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca u kojem je fokus usmjeren na zdravstvene probleme koji pogađaju...

Budi fit

Uz ove kremaste namaze i jednostavno neodoljive kolačiće biraš prirodu, a priroda će uzvratiti boljim osjećajem

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.