Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Sve manje djece se bavi redovnom tjelesnom aktivnošću

Udio učenika koji su tjelesno aktivni najmanje 60 minuta dnevno, smanjuje se s 30,9 posto u dobi od 11 godina na 21,4 posto u dobi od 15 godina.

Udio učenika koji se svakodnevno bave tjelesnom aktivnošću značajno se smanjuje s dobi, pokazalo je Istraživanju o zdravstvenom ponašanju učenika (2020). Isto tako, udio učenika koji su tjelesno aktivni najmanje 60 minuta dnevno, smanjuje se s 30,9 posto u dobi od 11 godina na 21,4 posto u dobi od 15 godina.

Slična je situacija i kod učenica kod kojih je zabilježen pad u tjelesnoj aktivnosti s 25,1 posto na 13 posto u istoj dobi. Ovo je samo dio uočenih negativnih trendova zbog kojih treba aktivno podizati svijest o važnosti redovne tjelesne aktivnosti u dobi kad djeca formiraju navike za cijeli život.

Kako bi motivirali djecu i mlade na bavljenje sportom i redovne tjelesne aktivnosti, Hrvatski školski sportski savez i kompanija Nestlé udružili su snage u sklopu edukativne inicijative Vrtim Zdravi Film kojoj je cilj promicati  sport i tjelesne aktivnosti.

Sportsko-kreativni natječaj

Hrvatski školski sportski savez i Nestlé, u sklopu inicijative Vrtim Zdravi Film, pokrenuli su sportsko-kreativni natječaj Vrtim Zdravi Film – Inkubator Motivator za osnovne škole u Hrvatskoj. Cilj je potaknuti djecu na aktivan životni stil kroz sport i redovnu tjelesnu aktivnost.

Suočavamo se s izazovom sve manjeg broja djece koja se aktivno bave sportom i redovito vježbaju. Zato i ove godine poduzimamo konkretne korake kako bismo potaknuli djecu na zdravije i aktivnije životne navike. U suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom pokrenuli smo sportsko-kreativni natječaj ‘Vrtim Zdravi Film – Inkubator Motivator’, kroz koji ćemo učenicima pružiti priliku da potaknu pozitivne promjene u ponašanju svojih vršnjaka. Vjerujem da će ova inicijativa inspirirati mnoge mlade da se aktivno uključe u očuvanje vlastitog zdravlja i dobrobiti, rekla je Koraljka Novina Brkić, regionalna nutricionistica kompanije Nestlé.

Zlatko Kraljević, Koraljka Novina Brkić, Martina Miklečić, Ivan Dujić

Početak natječaja simbolično se obilježava na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava u atletici za osnovne i srednje škole, koje se održava 11. i 12. travnja u Puli. Narednih osam tjedana, učenici osnovnih škola moći će pokazati svoju kreativnost i objasniti zašto vole sport te potaknuti pozitivne promjene u ponašanju svojih vršnjaka. Stručni žiri, u kojem su predstavnici organizatora, nagrađuje najbolje vrijednim nagradama kao što su radionica s poznatim hrvatskim chefom i sportska oprema za školu.

Vrtim Zdravi Film jedan je od prvih projekata koji nije bio usmjeren samo na sport i rekreaciju, već sinergiju sa zdravljem, uravnoteženom prehranom i edukacijom o zdravijem životu. Divno je vidjeti napredak ove inicijative – naime, započeli smo sa sedam škola i 515 učenika sedmih razreda, a prošle je školske godine u njoj sudjelovalo čak 17 593 učenica i učenika u 190 osnovnih škola. S obzirom na izvrsne rezultate, planiramo nastaviti razvijati ovaj projekt te i ove godine očekujemo mnoštvo prijava. Ovakve suradnje pomoći će promociji zdravlja i razvoja zdravih navika te našim osnovnoškolcima dati priliku da pokažu kako su u svojoj školi i svojoj zajednici ostvarili pozitivnu promjenu, rekao je predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza Zlatko Kraljević, koji ponosno naglašava da se u sustavu školskog sporta okuplja više od 100 000 djece i mladih.

Više informacija o natječaju i procesu prijave nalazi se na poveznici.

Ne propustite

Beauty report

FOREO, švedski skin-tech div, nudi vrhunska rješenja za zdrav i blistav izgled kože - inovativni proizvodi će osiguravati optimalnu njegu, prilagođenu svim vremenskim uvjetima...

Duh i tijelo

Gušenje pravih osjećaja čovjek na kraju uvijek plaća zdravljem. 

Savjeti stručnjaka

Jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina širom svijeta doživjet će prijelom kosti zbog osteoporoze.

Obitelj

U modernom roditeljstvu često se raspravlja o tome kako najbolje zabaviti djecu i održati njihov interes.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.