Sve o jednoj vjenčanici

Čim je izašla iz Rolls Royce-a, sada već princeza i vojvotkinja, Kate Middleton je odabirom vjenčanice izazvala jednoglasno oduševljenje modnih kritičara, dizajnera i ostalog modnog puka. U većini britanskih časopisa pojavili su se natpisi kako je haljina za događaj desetljeća u otočnoj zemlji veliki uspjeh njihove mode.

"Nevjerojatna je, u potpunosti je nadišla očekivanja svih nas", rekao je o vjenčanici urednik britanskog  Voguea – Hamish Bowles.

Iako se mjesecima prije šuškalo tko će biti dizajner haljine prekrasne Kate – jedno vrijeme se čak smatralo kako je to sigurno dizajnerica marke Libeluluhu – Sophie Cranston, ili pak Victorija Beckham te čak sama mladenka. Ipak, između više njih odabrana je kreativna direktorica modne kuće Alexander McQueen – Sarah Burton.

Sarah je naime nakon McQueenovog samoubojstva preuzela mjesto glavne i odgovorne u popularnoj modnoj kući. Njen dizajn se pokazao kao odvažan i nosiv, a do sada je osim trenutno najpopularnije vjenčanice na svijetu dizajnirala i za Gwyneth Paltrow, Michelle Obamu, Lady Gagu, Cate Blanchett i Naomi Campbell.

Iako je sam McQueen bio poznat kao buntovnik svjetske mode te je u više puta izražavao svoje negodovanje prema "Kruni", obožavao je rojalističke ornamente te ih je često uvrštavao u vlastiti dizajn. Viktorijanska silueta vjenčanice upravo je dio McQueenova duha – sada nepovratno upletenog u modne kraljevske tekovine.

Haljina je prekrasna kombinacija nedodirljive klasike i moderne pristupačnosti, istovremeno je jednostavna i glamurozna kombinacija satena, svile i ručno šivane čipke. Skulpturalni nabori, dugi rukavi i V izrez izvrsno su pratili liniju mladenke, a šlep dugačak dva metra zaokružio je modnu bajku.

Poznati dizajneri poput Christiana Lacroixa i Karla Lagerfelda usporedili su haljinu s vjenčanicom kraljice Elizabete Druge i onom koju je Grace Kelly nosila prilikom udaje za Princa Raniera od Monaca. Više puta replicirana vjenčanica dizajnerice Helen Rose pokrenula je novi trend svilenih vjenčanica koji se održao i do danas.

Kate je nosila cipele za nju posebno izrađene u ateljeu kuće McQueen dok je Cartierovu tijaru odabrala iz kraljevske riznice.