Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Trendovi

Sve princezine haljine

U muzeju Victoria and Albert otvorena izložba haljina slavne Grace Kelly

Glamurozna garderoba Grace Kelly, filmske zvijezde koji mnogi s pravom smatraju jednom od najvećih ikona stila današnjice, izložena je u londonskom Victoria & Albert muzeju.
Poznatu holivudska glumica koja je 1956. udajom u dobi od 26 godina stekla titulu princeze od Monaka, oduvijek su krasile urođene osobine elegancije, gracioznosti i vrhunske sofisticiranosti, a njen klasični, bezvremenski stil, skoro trideset godina nakon njene smrti, još uvijek nadahnjuje.Među izlošcima u Victoria & Albert muzeju nalaze se više od pedeset outfita iz poznatih filmova Grace Kelly, uz cijeli niz šešira, nakita i torbica – uključivši i Van Cleef and Arpelsov nakit koji je učinila slavnim, te najpoznatiju Hermesovu "Kelly bag" torbicu, koja je upravo dobila ime po monegaškoj princezi.Nezaboravne haljine iz već kultnih Hitchcockovih filmova poput "Nazovi M radi umorstva" i "Uhvatite lopova" javnost je prvi put mogla vidjeti u živo. Edith Head, kostimografkinja većine Hitchcockovih filmova istakla je kako "nikada ranije nije radila s osobom koja odjeći uspijeva udahnuti život".Također su među vrijednim eksponatima i haljina koju je nosila u trenutku osvajanja Oscara 1955. godine, vjenčana oprava koju je nosila za vrijem vjenčanja za princa Raniera 1956. godine, kao i smaragdno zelena Givenchy vunena haljina koju je nosila za posjeta američkom predsjedniku Kennedyju. U odvojenoj cjelini prikazano je 35 "haute couture" haljina iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina njezinih omiljenih pariških dizajnera: Christian Diora, Cristobal Balenciage, Hubert de Givenchyja, Coco Chanel i Yves Sain Laurenta.

Izložene haljine uistinu su zoran primjer njenog osjećaja za stil i estetiku, a mnoge su kreirane za brojne kraljevske angažmane kada je predstavljala kneževinu, poput ljubičaste Yves Saint Laurenove haljine koju je nosila na gala večeri upriličenoj u Royal Opera House u Londonu, prigodom koje je princeza upoznala Lady Dianu Spencer i princa Charlesa, britanskog prestolonasljednika.

Glamurozna zvijezda pedesetih

"Predstavili smo život Grace Kelly ispričan kroz odjeću koju je nosila. Ona je jedna od tek nekoliko osoba koje uistinu zavrjeđuju nositi titulu ikone stila. Vrlo je teško naći nekoga tko bi nakon pedeset godina bio zapamćen na ovakav način", izjavila je kustosica muzeja Jenny Lister.

Također je istaknula kako je Grace Kelly svoju odjeću vrlo brižljivo čuvala odnoseći se prema njoj, kako je glumica jednom prilikom sama kazala, kao prema "staroj prijateljici", tako da odjeća sada, 28 godina nakon tragične smrti princeze za volanom svog automobila, može ispričati svoju priču.

Na izložbi koju je otvorio glumičin sin Albert od Monaka, uz haljine su izložene i obiteljske fotografije, filmski posteri, časopisi i video isječci iz najpoznatijih filmova u kojima je Grace Kelly glumila. Većina izloženih haljina nakon zatvaranja izložbe završit će na humanitarnoj aukciji, a obitelj je odlučila, princezi u čast, prikupljeni novac darovati bolesnima i obespravljenima.

Jedinstvena izložba koja pruža uvid u bajkovit život jedne od najglamuroznijih zvijezda pedesetih godina koja je postala princeza Grace od Monaka traje do 26. rujna 2010. godine.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Trendovi

Uz ovih pet fashion komada, uvijek ćete imati bazu za stvaranje različitih outfita za razne prigode.

Trendovi

Poznati domaći brend DeLight, uvijek je prva stanica kada su u pitanju odijela.

Fashion report

Ivan Alduk, poznati hrvatski dizajner neumorno već preko 15 godina gradi prepoznatljivu estetiku svog dizajnerskog rukopisa koji u svakoj novoj sezoni donosi razvoj, promjenu...

Fashion report

Zvijezde Lei Lou proljeća, sada je već jasno, bit će divne haljine od najfinije, rastezljive svile, ali i proljetna odijela koja donose jednu sasvim...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.