Sve za Nju

Prošlo je tek nešto više od mjesec dana otkako te nema s nama. Gotovo da i ne prođe dan da ne pomislim na tebe, očiju punih suza i tuge jer zašto nam je baš sada, kad smo zajedno mogle uživati, netko tek tako to oduzeo?!

Prošla je i ta najtužnija godina dana otkako sam saznala da si bolesna. Uz svu vjeru i snagu da ćeš možda baš ti uspjeti pobijediti nepobjediv posljednji stadij onog najgore rastućeg karcinoma, nažalost, nisi uspjela. Moje srce, prepuno tuge, moralo se nositi s prihvaćanjem da se to događa i mojoj obitelji, no iskreno, ne znam hoću li ikada prihvatiti zašto si morala otići tako rano. Naučit ću valjda živjeti s time, što najbolje znaju samo oni koji su nekad nekoga izgubili.

Godinama u moju dvoranu dolaze i žene koje su oboljele ili preboljele karcinome ili su nažalost aktivirale neke autoimune bolesti pa su odlučile promijeniti svoj život. U tom trenutku potreba za velikom životnom promjenom jedina je šansa za popravni i sve do jedne postaju svjesne da se, iako nisu nikada, moraju zauzeti za sebe.

Doc.dr.sc. Vesna Andrijević-Matovac, osnivačica Udruge Sve za nju, preminula 2011. godine.

Doc.dr.sc. Vesna Andrijević-Matovac, osnivačica Udruge Sve za nju, preminula 2011. godine.

Lakše im je utoliko što sada nitko neće kritizirati njihovu “sebičnost” na koju cijeloga života nisu imale pravo. Iako nije garancija da će uspjeti, moraju barem pokušati. U tom trenutku izgovora više nema jer ako želim živjeti, moram sve promijeniti.

Draga teta, ti nažalost nisi imala vremena jer uvijek je netko drugi bio važniji od tebe same pa si tako potpuno nesvjesno dogurala i do posljednjeg stadija karcinoma, ni ne znajući da ga imaš.

I tko zna hoću li si ikad oprostiti što moj unutarnji i životni borac baš s tobom nije uspio. Tako to valjda ide da i ja naučim prihvaćati da mogu pomoći samo onima koji to doista žele. Svojom nepresušnom motivacijom i vjerom u njih sve do trenutka dok same ne povjeruju, bilo da se rješavaju suvišnih kilograma ili nepovjerenja u vlastito tijelo ili ono najvažnije vjere da mogu promijeniti pogled, ne baš cijeli svijet, ali onaj ženski sigurno.

SA4X4826

No, vi, drage moje, nemojte čekati dijagnozu da počnete mijenjati neke stvari. Kad biste mene pitale što biste trebale promijeniti prije svega željela bih da se naučite više zauzimati za sebe i počnete vjerovati u sebe kao žene, partnerice i majke. Voljela bih da svakako razmislite brinete li dovoljno o ravnoteži vaših emocija i o tijelu koje te emocije pohranjuje. Vježbate li redovito, ali tjelesnu aktivnost koja vas usrećuje, a ne frustrira? Plešete li i smijete li se dovoljno? Plačete li kad vam je doista teško?

Svakako bih rekla da zagrlite nekoga, ma bilo koga, čak i ako ne ide na prvu jer mnogima i ne ide tako lako. Potrudite se tijelom osjetiti i dati ljubav, jer tek kad ju svjesno naučim dati, bit ću je spremna i primiti natrag. Razmislite malo i donesite odluku bez da pritom na svako ovo pitanje potražite izgovor. Ja sam u svojoj dvorani naučila dati pravi zagrljaj, dati ljubav i, vjerujte, sve mi se to vratilo!

S obzirom na to da je moj studio godinama okupljao veliki broj žena, logičan slijed bio je i humanitarno djelovati jer iskreno živim prema uvjerenju da se dobro dobrim vraća pa me baš ta spoznaja da nekome mogu pomoći uvijek posebno ispunjavala. Tako je nastala i humanitarna akcija Ana’s Sensual fitness studia pod nazivom “Žene Ženama” koja je nebrojeno puta pomagala i ženskim udrugama i obiteljima.

IMG_0003

S udrugom “Sve za nju” posebno sam povezana već dugi niz godina, a nakon što sam saznala da nažalost moja Snješka nema još puno vremena, osjetila sam poziv da je pravi trenutak kada možda drugim ženama mogu dati sebe i svoj rad. Možda se u meni budio onaj borac koji nikad ne odustaje, možda je tuga jer teti nisam mogla pomoći, no sasvim je nebitno jer sam sigurna da postoji grupa žena kojima mogu i želim pomoći.

Iako su i mene godinama etiketirali za sebičnost, ja sam joj danas neizmjerno zahvalna jer čitav sam život primjerom zauzimanja za sebe, inspirirala stotine drugih žena koje su promijenile svoje živote, a danas su zbog toga sretne i hrabre žene koje se zauzimaju za sebe. Stoga mislite li vi da sam doista “sebična” u svemu što sam ikad radila za druge?!

Sretna sam što ću odsada pa neko duže vrijeme svoja nedjeljna jutra provoditi u društvu divnih i snažnih žena kojima će moje tehnike rada s tijelom itekako pomaknuti granice. Terapija plesom i pokretom od neprocjenjive je važnosti za zdravlje, a kada to činiš sa srcem onda je svaka riječ suvišna.

Jer, kako kaže mali Princ, samo se srcem dobro vidi, a upravo tako ja gledam i živim već dugi niz godina.