Sve zamke botoksa

‘Tko ga jednom proba uvijek se vraća po još.’, naglašavaju brojni pobornici ovog beauty tretmana koji nudi instant pomlađivanje i briše godine stresa i zabrinutosti s lica. Osobe iz javnog života prve su prepoznale eliksir mladosti – botoks, a danas ga sve češće koristi i ‘obični puk’.

Botulinum A toksin je supstanca sintetizirana iz bakterije Clostridium botulinum, koja može uzrokovati teška otrovanja hranom pa čak i smrt. Ovaj toksin se pročišćava i ubrizgava u mišiće lica, te uzrokuje privremenu paralizu mišića blokirajući prijenos impulsa živcima i stvarajući zaglađeniju površinu kože. Paraliza traje 3 – 6 mjeseci, a nakon toga se mišić vraćaju u prvotno stanje, kao i bore. No ako se procedura redovito provodi, na mlađim licima (do 40 godina) može rezultirati trajnim nestankom bora jer se koža obnavlja na glatkoj pozadini i time sama bora u dermisu nestaje.

Međutim, koliko god priča o vječnoj mladosti zvučala idilično botoks u sebi krije brojne zamke kojih svakako trebate postati svjesni prije no što se odlučite na podvrgavanje injekciji.

botoks 2Crno tržište

U potrazi za najjeftinijim tretmanom često nailazimo na sumnjivo jeftine ponude. Vaša zabrinutost je u potpunosti opravdana jer preniska cijena znači mogućnost isteka roka i botoks koji dolazi sa crnog tržišta, a njega zasigurno ne želite u koži. Prije no što se odlučite na neku od jeftinih ponuda provjerite pozadinu čarobne supstance koja briše bore.

Alergijske reakcije

Iako je botoks sintetiziran iz otrovne bakterije opasnost ne predstavlja ona, već konzervansi i sastojci koji se rabe uz nju. Tako u slijedi korištenja botoksa može doći do alergijskih reakcija koje uključuju osip, simptome astme, modrice, svrbež ili osjećaj nesvjestice.

Nestručno apliciranje

Kako biste izbjegli moguće posljedice uzrokovane nestručnim apliciranjem i doziranjem važno je prepustiti se rukama odgovornog i iskusnog liječnika. Naime, svaka pogreška može dovesti do asimetričnog lica ili tegoba koje nerijetko uključuju padanje očnog kapka, obrva i očnih mišića ili paralizu lica.

Predoziranje

Ako ste već koristili botoks prekomjerna aplikacija mogla bi samo pogoršati stanje. Naime, može doći do slabljenja mišića i njihove nemogućnosti da podržavaju meso. Tako nakon botoksa možete izgledati još gore, a neminovno je i da ćete osjećati određenu količinu boli. Takozvano ‘lice-jastuk’  česta je pojava u slavnih dama poput Nicole Kidman, Kylie Minogue, Carle Bruni ili Janice Dickinson koje imaju problema i s ‘vječno podignutim obrvama’, još jednom čestom posljedicom botoksa. Također, ako se ubrizgava u vrat ili u donji dio lica, može se dogoditi da umrtvite mišiće koji vam omogućuju da govorite i gutate što može biti opasno po život.

botoks 1Razgovor s liječnikom

Prije no što legnete na stol važno je obavijestiti doktora o bolestima od kojih ste bolovali ili bolujete, a mogle bi dovesti do komplikacija. Isto tako, važno je naglasiti ako u danom trenutku uzimate lijekove ili imate problemima s mišićima ili živcima. Kako biste spriječili paralizu mišića informirajte liječnika o mjestima na koje ste prethodno aplicirali botoks te time umanjite mogućnost negativnih posljedica.

Upute prije tretmana

Iako botoks ne ubrajaju u bolne tretmane, tijekom postupka ubrizgavanja možete osjetiti blago peckanje. Ako slijedite upute liječnika, koje između ostalog uključuju i prestanak konzumiranja aspirina i ribljeg ulja, koji razrjeđuju krv, radi se o beauty tretmanu niskog rizika.

Dakle kao i kod ostalih lijekova – i botoks može biti dobra ili veoma loša stvar, samo je pitanje tko će ga aplicirati, koliko, kako i radi čega. U rukama odgovornog liječnika on može, ne samo pomoći da bolje izgledate, već i odagnati cijeli niz  tegoba poput migrene i prekomjernog znojenja. A i što god tko rekao, očito je da se njegova upotreba neće smanjiti, već dokazano iz godine u godinu raste broj tretiranih osoba koje će, sve dok se ne nađe novi eliksir mladosti, rado skoknuti na pokoju injekciju kako bi zadržale mladenački izgled.