Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Svemoguća brokula čak kontrolira i razinu šećera u krvi

Idealna u prevenciji i liječenju mnogih bolesti.

Brokula je povrće iz porodice kupusnjača kojoj još pripadaju prokulica, kupus, koraba, karfiola, kelj i druge. Brokula sadrži različite biološki aktivne sastojke (fitokemikalije), čija antioksidativna svojstva pozitivno utječu na zdravlje.

Za nju se zna više od 2.000 godina. Naziv biljke potječe od talijanske riječi brocco što znači izdanak, mladica. Na naše je tlo donesena iz Italije, najprije na obalu i neke otoke, a potom i u unutrašnjost Hercegovine, uglavnom u dolinu rijeke Neretve.

Sezona brokula je u rano proljeće ili kasnu jesen. Kada je kupujete pripazite da su cvjetovi čvrsti, zeleni, stapka svježa, te da po sebi nemaju nikakvih mrlja ni znakova kvarenja.

Antikancerogena svojstva

Brokula je toliko zdrava da se koristi i u borbi protiv raka. Njeni antikancerogeni sastojci potiču organizam na proizvodnju zaštitnih enzima, te sprječavaju da kancerogene tvari oštete zdrave stanice.

Zatim ima vitamina C više od naranče, betakarotena i ostalih antioksidanata koji neutraliziraju slobodne radikale, štite od preranog starenja, a zbog luteina u svom sastavu povoljno djeluje i na zdravlje očiju. Olakšava probavu, u crijevima djeluje poput spužve, te sprječava zatvor.

Također smanjuje kolesterol u krvi zbog čega i srce bolje radi, a pomaže i u otklanjanju štetnih sastojaka koji uzrokuju nastanak bolesti kože i kose. Kože postaje sjajna zbog B kompleksa, vitamina C, E, A i K te betakarotena, aminokiselina i omega 3 kiselina.

Idealna za detoksikaciju

S obzirom brokula sadrži i minerale poput kalcija, magnezija, fosfora i cinka za zdrave kosti i zube bi ju posebno trebali jesti stariji ljudi, trudnice, majke dojilje i oni koji imaju osteoporozu. Za trudnice je dobra jer na dugom popisu zdravih vrijednosti ove namirnice su i željezo, proteini, antioksidanti i vlakna. Upravo zbog željeza se treba više koristiti u slučaju anemije.

Svemoguća brokula čak kontrolira i razinu šećera u krvi. Naime, sadrži krom koji kontrolira rad inzulina. Također je odlična za detoksikaciju tijela jer tijelo čisti od slobodnih radikala i toksina poput mokraćne kiseline. Stoga se može reći da štiti organizam od čira, svraba, artritisa, bubrežnih kamenaca, reume i lišaja.

Više

Duh i tijelo

Znanstvenici kažu da sjedenje u tišini blagotvorno djeluje na ljude i popravlja štetu koju čini prevelika količina zvukova.

Suncokreti na oblacima

Prvi put u životu sam bila kod psihoterapeuta. Koliko sam se veselila tom susretu, istovremeno toliko me bilo i strah.

Savjeti stručnjaka

Philips, predvodnik u inovativnim uređajima za osobnu njegu, predstavlja novu i do sada najnapredniju Sonicare Prestige limited edition električnu četkicu.

Zanimljivosti

Upotrebom proizvoda femidoc®  i unošenjem dovoljnih količina vode moguće je prekinuti začarani krug mokraćnih infekcija i drastično smanjiti mogućnost ponovne upale mjehura.  

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.