Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Putovanja

Sveta zemlja – više od turizma

Putovanje u Isusovu domovinu je podjednako turističko kao i duhovno iskustvo.

Nakon iscrpljujuće sigurnosne kontrole na aerodromu, neobična ponuda carinika – mislite li putovati u neku od arapskih zemalja u dogledno vrijeme, možete tražiti da vam ne stave pečat Izraela u putovnicu.

– Kao da nikada niste ni bili ovdje,- uz osmjeh je komentirao carinik. – Možete imati problema pri ulasku u te zemlje, čak do te mjere da vam se zabrani ulazak.-

Izrael je stvoren UN-ovom rezolucijom poslije drugog Svjetskog rata. Područje sadašnjeg Izraela podijeljeno je na židovsku i palestinsku pokrajinu, što generira sukobe već više od pola stoljeća.

Spoj različitih utjecaja

Tel Aviv je izraelska metropola, moderni mediteranski grad nastao u dvadesetom stoljeću. Plažu s jedne strane posutu bezbrojnim školjkama, s druge stišću hoteli i rezidencijalne zgrade. Spoj europskih, mediteranskih, dijelom i arapskih i američkih utjecaja čini ovu zemlju teško usporedivom s drugim mjestima na svijetu.

Mladi se i ovdje zabavljaju u diskoklubovima u centru grada. Ali, u Tel Avivu prozori i vrata klubova su nerijetko blindirani zbog terorističkih napada. Lijepe djevojke hodaju plažama, samo što nije rijetkost vidjeti niti do zuba naoružanu pripadnicu ljepšeg spola u maskirnoj uniformi. Ipak, Izraelci lagodno balansiraju između tih krajnosti i gledajući ležerne ljude kako ispijaju poslijepodnevni machiatto na suncu, lako se može zaključiti da na tom mjestu mir vlada stoljećima.

U Betlehemu i Jeruzalemu

I vjernici na mjesto Kristovog rođenja hodočaste stoljećima. Prva hodočašća zabilježena su još za rimskih vremena, 400 godina poslije Krista. Čovjeka, bio on vjernik ili ne, lako obuzme taj poseban osjećaj duhovnosti mjesta, zbog kojeg Sveta zemlja ostaje duhovno koliko i turističko putovanje.

Via dolorosa, križni je put kroz drevni Jeruzalem, gdje turisti nose veliki drveni križ po postajama po kojima je nekada Isus krvario na temperaturama i preko 40 stupnjeva Celzijusa. Na Galilejskom jezeru sjeverno od Jeruzalema, još jedan podsjetnik na prošlost – rekonstruiran "Isusov brod", odnosno ribarska brodica iz vremena kada je hodao Galilejom, a koja vas vodi u turistički obilazak jezerom.

Na povratku kući, u hotelu tradicionalni židovski pozdrav „Ihašana haba”a be Jerušalajim“ u prijevodu „Slijedeće godine u Jeruzalemu“ – ne bismo imali ništa protiv!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dizajn

Što je najbolje, ovu vrstu radova možete sami napraviti, no to nikako ne znači da poslu treba pristupiti s nepažnjom i bez pripreme.

Drama Queen

Čak sam se u sto čuda čudila jer jučer čak dva trgovačka lanca nisu radila.

Beauty report

Tal Peleg – prozor u drugačije viđenje svijeta šminke

Kultura

Poklanjamo vam knjigu planetarno popularnog pisca

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.