Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Trudnoća

Svjesnost o prijevremenom rođenju

Pod sloganom 'U malom srcu velika hrabrost' udruga Palčići održala niz aktivnosti.

Udruga je tom akcijom za cilj imala senzibiliziranje javnosti o izazovima sa kojima se susreću roditelji prijevremeno rođene djece, te sama djeca.

Klub roditelja nedonoščadi 'Palčići' je 18. studenog, povodom Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju, paralelno u dva grada, u Zagrebu i Splitu, točno u podne simbolično u zrak pustila oko 2500 balona, što ujedno i predstavlja godišnji broj nedonoščadi u Hrvatskoj.Cilj aktivnosti, koje su sutradan nastavljene u City Centru One u Zagrebu je senzibilizirati javnost i predstaviti rad udruge, a roditeljima prijevremeno rođene djece pružiti svu potrebitu podršku.

''Postoje među nama mali hrabri ljudi koji se od samoga rođenja bore za svoj život, a svojom neizmjernom snagom i hrabrošću zadužili su nas – roditelje da govorimo i pišemo o njima i njihovom svijetu'', istaknula je Željka Vučko, predsjednica udruge, dodavši kako je njihova snaga nemjerljiva te kako je njihova borba iskonski dokaz vjernosti života.Kako bi pružili potporu onima kojima je to najpotrebnije, roditeljima i malenim hrabrim ljudima, udruga je također obišla i odjele neonatologije u KBC-u Zagreb i Split. U zagrebačkom City Centru One, Palčići predstavili svoj rad i održana je edukativna predstava  'Palčica' koja je oduševila sve prisutne, a predvečer je pak bilo rezervirano za nastup Zagrebačkih mališana, nakon čega je dodjeljena zahvalnica stručnim suradnicima i sponzorima.

Ene, mene, mini: Dajte nedonoščadi vaš glas!

Povodom Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece posebno je organizirano i on-line glasovanje na stranici www.ene-mine-mini.eu koju su pokrenuli Europska zaklada za brigu o novorođenčadi (EFCNI) u suradnji s Klubom roditelja nedonoščadi 'Palčići' i nacionalnim roditeljskim organizacijama diljem Europe.

Na ovaj način, široka javnost može dati svoju podršku za poboljšanu brigu o nedonoščadi u akciji 'Poziv na akciju za zdravlje novorođenčeta' koji će biti predstavljen na Europskom parlamentu 23.studenoga 2011. Poznati potpisnici biti će dr. Angelika Niebler i dr. Peter Liese, oboje članovi europskog parlamenta.O Klubu roditelja nedonoščadi 'Palčići'

Klub 'Palčići' osnovan je na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika s ciljem pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece, te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, kojih se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 5 %. Svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji je vrlo niska.

Osnivanjem Kluba roditelja nastojimo povećati osjetljivost društva i prilagoditi zakonodavstvo potrebama prijevremeno rođene i bolesne djece.

Stoga pod okriljem 'Palčića' organiziramo međusobna druženja na kojima roditelji, zdravstveni, pravni i drugi stručnjaci raznih profila govore o problemima prijevremeno rođene i bolesne djece, te time nastojimo potaknuti rješavanje mnogih problema i poteškoća s kojima se susreću njihove obitelji.

Želja nam je da roditelji putem takvih druženja, glasila i web stanice razmjenjuju iskustva boravka u bolnici i dolaska kući, te s kakvim se poteškoćama susreću. Već tijekom boravka u bolnici, neposredno nakon rođenja, roditeljima osiguravamo sustav podrške, nastojimo inicirati poboljšanje uvjeta boravka roditelja uz dijete. Udruga nastoji u suradnji sa ravnateljima bolnica i ustanova koje se bave prijevremeno rođenom djecom i predstojnicima odjela na kojima se liječe nedonoščad, sudjelovati u nabavi opreme koja eventualno nedostaje.Za više informacija molimo kontaktirati:
Danijela Janković, PR Manager, 091 890 8163
aLert doo
Preradoviceva 22, Zagreb, Croatia
www.alert.hr

Klub roditelja nedonoščadi Palčići
Željka Vučko, Predsjednica Udruge, 091 3712 722
E-mail: [email protected]

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Spomen Split Springa u Splitu izaziva ono po čemu je Split zapravo najpoznatiji, a to je – istinska emocija. Gastronomsko-festivalsko događanje Split Spring by...

Zanimljivosti

Pravo je vrijeme da napravimo presjek ulične umjetnosti u glavnom gradu i krenemo u izbor najboljeg kvartovskog graffiti i/ili street art djela.

Gastronomija

Ono po čemu se Mime's pizzeria ističe jest način pripreme tijesta koje je zapravo kombinacija tradicionalne napolitane i romane.

Zanimljivosti

Hotel broji ukupno 159 soba i 4 apartmana, kao i kongresne dvorane i manje dvorane za sastanke. Najveći hotelski adut svakako je wellness –...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.