Tajanstvena morska voda

Otac medicine, Hipokrat (460- 375 g. pr. Krista) prvi je proučavao ljekoviti učinak mora i morskih krajeva na svojem zavičajnom otoku Kosu u Egejskom moru. Do te je spoznaje došao promatrajući blagotvoran učinak mora na ranjene ruke ribara. Shvatio je da morska voda smanjuje rizik od infekcije i obnavlja stanice kože, te potiče izmjenu minerala i toksina između krvi i vode.

Stari Grci i Rimljani su bili fascinirani morem, pa je pjesnik Euripid pisao kako more vraća zdravlje čovjeku, filozof Platon je tvrdio da ispire sve čovjekove boljke, a rimski liječnik i filozof, grčkog podrijetla, Galen iz Pergama opisao je ljekovito djelovanje čestica soli koje sadrži morski zrak.

Sredinom 19. stoljeća liječnik Claude La Bonnardiere osmislio je sustav liječenja morskom vodom i zrakom, nazvavši ga talasoterapija (grč. thalasa = more).

More & zdravlje

Ljekovitost mora poznata je od davnina. Šetajući kraj mora udišemo zrak obogaćen negativnim ionima koji pospješuju oksigenaciju cijelog organizma. Energija koju emitiraju negativni ioni dovodi do izvjesne psihičke i fizičke blagodati po ljudski organizam, pa ih nazivamo vitamini iz zraka. U zatvorenim prostorima dolazi do neravnoteža između količine pozitivnih i negativnih iona što dovodi do postupnog narušavanja obrambenog mehanizma čovjeka.

more tekst 1

Plivanjem se trenira cjelokupna muskulatura tijela, ruke, ramena, leđa, grudni koš, stražnjica i noge, stječe se zavidna kondicija i izdržljivost te usporava proces starenja. Osim što produžuje mladost, plivanje koristi i ljepoti tijela. Nadalje, plivanjem se troše kalorije i potiče mršavljenje (slobodan stil – za trideset minuta izgori otprilike 350 kalorija!). Jednostavno rečeno, plivanjem do zdravlja.

Zbog antibakterijskog i antivirusnog učinka ubrzava zacjeljivanje rana, te sprečava infekciju i smanjuje bol. Morska voda može smanjiti upalu i pomoći iscijeliti mnoga kožna oboljenja kao što su atopijski dermatitis, rosacea, psorijaza i ekcemi.

More potiče čišćenje organizma, jača funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne tvari, kao što su jetra, bubrezi i koža.

Jadransko može sadrži preko 80 esencijalnih minerala i elemenata. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava djelovanje minerala i elemenata u tragovima (natrij, magnezij, kalciji, kalij, silicij, čak srebro i zlato, uran, dušik, litij, cink, fosfor, jod, selen i željezo).

Minerali i elementi u tragovima neophodni su za zdravlje. Vitalne funkcije tijela, disanje i znojenje, troše minerale i elemente u tragovima. Stoga je važno te elemente nadopunjavati svakodnevnom konzumacijom kvalitetne vode, te pravilnom i kvalitetnom prehranom.

Među elemente u tragovima čiji nedostatak može uzrokovati manje ili veće zdravstvene tegobe spada i jod.

Jod, zdravlje i more

Jedan od najvažnijih elemenata u tragovima iz mora je jod. Jod je neophodan za proizvodnju hormona štitnjače koja utječe na mnoge procese u tijelu. Štitna žlijezda uvelike kontrolira metabolizam našeg organizma. Hormoni štitnjače kontroliraju brzinu kojom se vršiti izmjena tvari u organizmu, kojom brzinom se tvari razgrađuju, a novonastale strukture ugrađuju u stanicu.

Ninskicvijetsoli

Najbogatiji izvori joda su prirodna morska sol, alge, mliječni proizvodi, ananas, artičoke, šparoge i tamnozeleno povrće.

Nedostatak joda u tijelu se očituje kroz grčeve u mišićima, hladne ruke i stopala, sklonost debljanju, lošu memoriju, zatvor, depresiju, edeme, mialgiju, slabost, suhu kožu, lomljive nokte. Manjak joda može dovesti i do hipotireoze, gušavosti, debljanja, mentalne retardacije i nekih vrsta raka.

More & ljepota

Plivanje u moru pravi je wellness ritual! Osim što troši kalorije, djeluje dobro na tonus kože, zateže ju i učvršćuje, ublažava celulit te sprječava nastanak strija. Također, omekšava grubu i ispucanu kožu, odstranjuje mrtve stanice s gornjeg sloja kože, obogaćuje kožu mineralima te odstranjuje toksične tvari.
Sol iz mora smanjuje akne i daje ljepši ten dok minerali iz soli pomažu zategnuti kožu i smanjiti bore.

Tijekom kupanja u morskoj vodi, putem procesa osmoze, tijelo otpušta toksine a upija minerale iz vode, što smanjuje kiselost tijela te pomaže u ponovnom uspostavljanju pH ravnoteže kože.

Znajući za blagodati morske soli, egipatska kraljica Kleopatra redovito se kupala u Mrtvom moru. Osim toga Kleopatra je redovito koristila peelinge od morske soli u kombinaciji s biljnim i eteričnim uljima koji su njenu kožu činili mekanom i mirisnom.

Donosimo vam predivne prirodne recepture kako bi i vaša koža zasjala ljepotom opjevane Kleopatre !

Peeling za tijelo od morske soli

Tekstura granula soli idealna je za otklanjanje mrtvih stanica s površinskog dijela kože. Za suhu i stanjenu kožu preporučujemo smeđi šećer.

  • 100 g morske soli
  • 100 ml hladno prešanog ulja badema (Prunus Dulcis)
  • 30 kapi eteričnog ulja Lavande (Lavandula angustifolia)

U zdjelicu stavite morsku sol te pomiješajte s biljnim i eteričnim uljima. Dobro pomiješajte žličicom. Tijekom tuširanja na vlažnu kožu kružnim pokretima nanesite smjesu. Nakon što ste temeljito utrljali smjesu isperite se mlakom vodom.

Kupka s morskom soli

Nakon napornog dana kada imamo osjećaj da nas svaki dio tijela boli, osvježite se regenerirajućom kupkom s morskom soli.

Morska sol izvlači toksine iz tijela te potiče izlučivanje suvišne vode čime koža i vezivno tkivo postaje čvršće i glađe. Toplu kupku s morskom soli i odabranim eteričnim uljima možete primjenjivati jednom tjedno.

Pripremite oko 400 g morske soli. Na sol nakapajte 30 kapi 100% prirodnog eteričnog ulja u skladu s vašim željama i potrebama. Lavandu (lavandula angustifolia) ako ste nemirni i napeti, ružmarin (rosmarinum officinalis) za poticanje cirkulacije, senzualni ylang ylang (canaga odorata) za duboko opuštanje. Optimalna temperatura kupke je od 35 – 37 stupnjeva.

Ako nemate vremena za kupku možete si tijekom tjedna napraviti i kupku za stopala koja će također odagnati osjećaj teških nogu te opustiti vaš organizam.

Autor: Dea Flores