Tajlandski modni đir

Ova Kraljevina baš i nije neki kraljevski modni primjer, nego, čak zagrebačke ulice u usporedbi s Bangkokom izgledaju kao modne piste. Tajlanđani su uglavnom siromašni i cijeli kvart za shopping je pun jadnih štandova s ''Ferrari'' majicama za 5€, ''Havaianas'' japankama za 3€ i ''Jimmy Coo'' torbama za ''skupih'' 20€, ali naravno o toj cijeni se da još pregovarati.

Naime, na Tajlandu cijene nisu definirane, nego se baš oko svake stvari može cjenkati. Stoga kako ćete proći ovisi samo o vašim sposobnostima. Većinu stvari možete dobiti i upola jeftinije, no ipak treba imati dozu ljubaznosti i simpatičnosti, što i nije tako teško, jer se svi oni tako odnose i prema vama.

Mallovi – klimatizirani buvljaci

U istom kvartu Bangkoka – Pratunam, gdje se nalazi glavna shopping ulica – Pratunam Market, nalazi se i većina mallova. Originali svjetski brandovi mogu se naći u Central Childrom, Siam Paragon, Gaysom Plaza, Siam Square i Discovery Centru. Oni s ultra povoljnom robom izgledaju kao klimatizirani buvljaci, a riječ je o MBK i Platinum Mall-u.

Bangkok je poznat i po najvećoj otvorenoj tržnici na svijetu – Chatuchak na kojoj ima preko 8.000 štandova u 27 sekcija, ali je otvorena samo vikendom. Na istoj se može naći apsolutno sve, kako bi mi rekli, od igle do lokomotive, no u nedostatku vremena bolje ni ne zalaziti tamo. 

One size – not my size

Važno je naglasiti da je na cijelom Tajlandu roba uglavnom one size, što je ultra malo za sve one više od 170 cm i teže od 60 kg. Većina robe je totalni kindžuritis i namijenjena vjerojatno ladyboysima koji zaista najbolje izgledaju kad se urede za noćni provod.

Toliko truda uloženog u izgled i odjeću zasigurno ne ulaže niti jedna naša starleta. Zanimljivo je koliko oni samoinicijativno naglašavaju što su ladyboysi te traže komplimente i vole se fotografirati nakon čega obavezno pogledaju kako su ispali da bi se mogli diviti svojoj ljepoti.


Ostatak thai ekipe baš i nije vrijedno spomena, što možete provjeriti i na slikama. No sasvim je razumljivo zašto hodaju u običnim t-shirt majicama, širokim hlačama i japankama, jer je tamo non-stop vruće, sparno i vlažno te se ionako stalno osjećate prljavo i ljepljivo.

Upravo zbog znoja koji probija na sve strane po tim vrućinama, Tajlanđani u svakoj torbici imaju baby puder i njime si žene starosti od 7 do 77 pudraju lice. Još jedna važna napomena, za one koji krenu u te krajeve, su kreme za sunčanje koje trebaju imati zaštitni faktor veći od 30, jer je pod njihovim nebom UV index ekstreman, čak 11. Samo nakratko pojavljivanje, čak i ispod oblaka, znači opekline na koži. Stoga ne bi bilo loše da, kao i mnogi domaćini, hodate u dugim hlačama i košuljama, ma kako to loše izgledalo.

Više o doživljajima s Tajlanda možete pročitati ovdje

GOtrip.com.hr