Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Video box 1

Tajna priča vitezova templara premijerno na programu Viasat History

Od rituala i tradicija srednjovjekovnog viteštva, preko pokušaja njihovog potpunog uništenja, do navodnog tajnog preživljavanja i službenog nasljeđa koje spaja Svetu zemlju i europski kontinent.

Viasat History predstavlja tajne najtajanstvenijeg i najmoćnijeg srednjovjekovnog viteškog reda vitezova templara, od uspona njihove nebeske moći do pada u plamenu dijaboličnosti. Od rituala i tradicija srednjovjekovnog viteštva, preko pokušaja njihovog potpunog uništenja, do navodnog tajnog preživljavanja i službenog nasljeđa koje spaja Svetu zemlju i europski kontinent.

U ovoj uzbudljivoj trodijelnoj dokumentarnoj seriji Tajna priča vitezova templara, čiju premijeru možete pogledati na programu Viasat History u ponedjeljak, 23. studenoga, u 22:00 sata, ispričat ćemo tajanstvenu priču o vitezovima templarima. Uz ekskluzivan pristup „Tajnom vatikanskom arhivu“, stručnjaci će objasniti opširnu mitologiju koja ih okružuje, zajedno s novootkrivenim povijesnim činjenicama i dosad neobjavljenim informacijama.

Tajna priča vitezova templara prati povijest vitezova templara, poznatih po specifičnim bijelim ogrtačima s crvenim križevima, koji su se u vrijeme križarskih ratova u Svetoj zemlji odvažno borili za Krista i papu. Vitezove templare osnovao je Hugues de Payens kao poseban vjersko-vojni red u okviru tradicije srednjovjekovnog viteštva, a na ruku im je išla njihova izravna poveznica s kraljem i papom, po čemu su se razlikovali od drugih viteških redova, kao što su hospitalci i pripadnici malteškog reda. Ova će dokumentarna serija prvi put podrobno rekonstruirati vezu između povijesnih zbivanja i suvremenih događaja vezanih uz vitezove, čija je izvorna zadaća bilo štititi hodočasnike tijekom putovanja u Jeruzalem nakon križarske pobjede u prvom križarskom ratu.

U tri zanimljive epizode otkrijte događaje koji su templarima donijeli golemu moć, ali zbog kojih su poslije postali i mete dotad neviđene kampanje mržnje, čiji je cilj bilo proglasiti ih neljudima pomoću nevjerojatnih optužbi za dijaboličnost i monstruoznost. Puna su dva stoljeća vitezovi mučeni, ubijani, spaljivani na lomači, pa su s vremenom istrijebljeni. Tajne i misterije njihovog uspona i pada pozorno ćemo rekonstruirati potkrijepljenim povijesnim zapisima nastalim u vremenu nakon uništenja reda.

U seriji, između ostalih, sudjeluju stručnjaci:

  • Barbara Frale, talijanska paleografkinja i publicistica koja radi u Vatikanskom arhivu, autorica brojnih knjiga posvećenih vitezovima templarima i njihovoj povijesti.
  • Franco Cardini, povjesničar, znanstvenik i publicist, specijaliziran za srednjovjekovnu povijest.
  • Alain Demurger, francuski povjesničar i vodeći stručnjak za povijest vitezova templara i križarskih ratova, povijest vjerskih redova i francuske države potkraj srednjeg vijeka.
  • Marina Montesano, profesorica srednjovjekovne povijesti na DICAM-u – Sveučilištu u Messini i Filozofskom fakultetu Sveučilišta San Raffaele Vita-Salute. Dobitnica je nagrade Lila Wallace 2000. godine.
  • Fabrizio Conti, diplomant humanističkih znanosti sa Sveučilišta „La Sapienza“ u Rimu i nositelj dvaju doktorata iz povijesti i srednjovjekovnih studija sa Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti (Mađarska).

Tajna priča vitezova templara, premijerno na programu Viasat History, u ponedjeljak, 23. studenoga, u 22:00 sata, s emitiranjima u isto vrijeme tri večeri zaredom (23., 24. i 25. studenoga).

Pročitajte još

Događanja

U Putu svile, novoj trodijelnoj dokumentarnoj seriji programa Viasat History, povjesničar, arheolog i televizijski voditelj dr. Sam Willis otkriva da je Put svile bio...

Događanja

Već u prvoj epizodi gledatelji će doznati sve o revolucionarnom nalazištu koje su arheolozi 2002. godine otkrili u Sloveniji, kao i o pravom inženjerskom...

Događanja

U svakoj od tri intrigantne epizode, prožete dramatičnim rekonstrukcijama ključnih događaja u realnom vremenu, Tracy će predstaviti najnovije teorije o posljednjim danima Anne Boleyn.

Događanja

Pretraživanje Nila odlazi ispod površine – i u doslovnom i u prenesenom smislu – povijesti jedne od najduljih i najdojmljivijih rijeka na planetu.

Advertisement