Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Fashion report

Talijanski Vogue prozvan zbog rasizma

O diskriminaciji modela u modnoj industriji

Iako bodypainting nije čudna pojava na modnim pistama, a pogotovo u modnim editorijalima, nekada može izazvati kontroverze. Boje na licima manekenki tako su se čak nekoliko puta pojavljivale u talijanskom Vogueu od kojih su, po mnogima, nekad upotrijebljene na neprikladan način. U posljednjem takvom editorijalu inspiriranom afričkim plemenima, lice modela Saskije de Brauw na fotografijama obojeno u razne boje, što je izazvalo negodovanje mnogih, a talijansko je izdanje poznatog časopisa prozvano zbog rasizma.

Editorijal pod nazivom Abracadabra u izdanju talijanskog Vogua za ožujak, unatoč nazivu ne donosi nikakvu čaroliju, već izlizanu temu koja je rado komentirana u novinskim kuloarima u kontekstu rasizma u modnoj industriji.

Na fotografijama uhvaćenima objektivom Stevena Meiselna, model Saskia obojene je kože i odjevena u etničku odjeću, a na nekim slikama nosi obilježja afričkih plemena. Mnogi strani mediji zbunjeno se pitaju zašto je opet u editorijalu, kojemu je inspiracija ‘crni kontinent’ koristi bljedoputi model.

vogue italia abracadabra 1Tako je tamnoputa novinarka Julee Wilson iz Huffington Posta komentirala kako ‘obojano lice nikada nije najbolje rješenje’ te da se modna industrija kod realizacije neke ideje često putem pogubi.

‘Nikada nećemo razumjeti modnu fascinaciju s obojanim licem. Bez obzira koliko puta dizajneri, fotografi i časopisi bili prozivani za kulturološke neprimjerenosti, i dalje će raditi editorijale s ‘crnim licima’. Ovaj editorijal u talijanskom Vogueu za ožujak 2014. uslikao je Stephen Meisel koji je cijenjen veteran svoje struke, ne 14- godišnji umjetnik koji pokušava biti ‘provokativan’ i ne zna bolje.’, sporne fotografije komentirala je novinarka The Gloss-a Elizabeth Licat. 

vogue italia abracadabra 4Razna internacionalna izdanja Voguea upala su u sličnu zamku. Prošle godine, nizozemski Vogue u svojem je editorijalu pod nazivom ‘Heritage Heroes’ (Heroji nasljeđa) svojim bijelim modelima također obojio lica u crno što je izazvalo negodovanje javnosti.

vogue nizozemska“Posebno je uznemiravajuća pojava bojenja lica u modnoj industriji u kojoj je inače problem davanja prednosti bijelim modelima.’,  komentirala je Jenna Sauers u tekstu za Jezebel.com.

‘Etnički modeli -čak i oni vrlo uspješni- se često susreću s rasnom diskriminacijom. Crnim modelima klijenti često kažu da ih neće angažirati jer ‘već imaju jednog crnog modela’. Isto tako često se susreću s vizažistima i frizerima koji odbijaju raditi s njima te kažu da im se općenito teže ‘probiti’ u modnoj industriji koja im pruža puno manje prilika nego bijelim modelima.’, dodaje Sauers.

Nedavno, o ovoj je temi progovorila za Miss Vogue i Jourdan Dunn. Uspješna manekenka, koja je zasluženo nosi naslov supermodela, napomenula je kako na pistama i u časopisima nedostaje tamnoputih modela.

vogue italia abracadabra 3‘Smatram čudnim kada mi agenti kažu: ‘Ti si jedina crnkinja angažirana za ovu reviju. Nije li to sjajno?’ Zašto bi to bilo sjajno? Ne znam zašto ljudi podržavaju dizajnere koji imaju samo jednog ‘etničkog’ modela na reviji. Nije da modu voli samo jedan tip žena.’, navodi prelijepa Jourdan.

Osim kritika novinara u raznim medijima, nakon ovog editorijala i Twitter su preplavili razni komentari korisnika koji upućuju na to da kod ovakvih stvari treba biti oprezan te da bojanje lica na ovakav način upućuje na ništa drugo doli rasizam i nepoštovanje. Mogli bismo reći da samo tanka linija (ili možda potez s kistom previše) stoji između umjetnosti i onoga što se svakako njome ne može nazvati.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Fashion report

Jedan od ključnih izazova s kojima se modna industrija suočava je potreba da bude usklađena s potrošačima i njihovim promjenjivim preferencijama.

Dobar posao

Logično bi bilo da u 2023. godini svi imamo jednaka prava, međutim već se neko vrijeme žene diljem svijeta bore za svoja osnovna prava.

Fashion report

Platforma Atelier, koja je nastala prije nepunih godinu dana s idejom očuvanja tradicije domaće modne industrije te predstavljanja najnovijih modnih kolekcija uživo, najavljuje svoje...

Događanja

2016. godine broj korisnika međunarodne zaštite u Hrvatskoj viši je nego ikada prije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.