Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Lifestyle

Tamara Tokić: U istraživanju novog kvarta

Pravi kulturshock u najljepšem uredu na svijetu

Dan po dan, prvi tjedan u Barceloni je na izmaku. Po dolasku, dani su bili nekako oblačni i kišoviti, pa si nismo previše dali truda za dugačke šetnje i izlete te smo više vrijeme provodili po našoj četvrti. Eixample je predivan dio grada, prepun malih restorančića s lijepim terasama i još finijim mirisima hrane. U ovom dijelu grada žive uglavnom bogatiji rezidenti Barcelone, ali i studenti, zbog mnogih fakulteta koji se nalaze u neposrednoj blizini, kojima se stanovi iznajmljuju poput malog hostela.

Tako smo nekako i mi iznajmili sobu, budući stan dijelimo s još 4 druge cure, dečko koji je bio u stanu kada smo došli se odselio, a došle su nam dvije nove francuskinje. Gazda je mlad čovjek, oko 35 godina i informatičar je, ali se radije uhvatio sambe i salse, tako da u stanu imamo i jednu veliku prostoriju u kojoj on drži satove salse.

Po dolasku vikenda i vrijeme se odlučilo stabilizirati pa smo subotu proveli u šetnji.

barcelona 2

Obišli smo kompleks koji se nalazi na kompletnom bloku, što znači da ima ulaze na sve četiri ulice koje ga okružuju, Carrer del Rossello, Carrer del Comte d’Urgell, Carrer de Viladomat i Carrer de Paris. Na kompleksu se nalazi nekoliko srednjih škola l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona, Institut d’Estudis Fotografics de Catalunya i l’Escola del Treball de Barcelona, zatvoreni bazeni Sant Jordi i nogometno igralište s umjetnom travom.

barcelona 1

Laganom šetnjom smo iz četvrti Example došli do predivnog Parc de L’Espanya Industrial u četvrti Sants. Park ima predivne male fontane na zbilja velikoj vodenoj površini i stvarno je divna mala oaza u neposrednoj blizini užurbane Placa d’Espanya.

Subotnju večer smo proveli doma budući se nakon puta još uvijek nismo odmorili kako spada, no neprestanim nadlijetanjem, helikopteri nam nisu dali spavat. Odlučni da saznamo što se to događa treću noć po redu u Barceloni naš vjerni ‘prika’ Google nam je objasnio da smo se, ni neznajući, ranije toga dana nalazili na kratkih pet minuta šetnje od uličnih nereda u četvrti Sants.

barcelona 5

Can Vies je zgrada u radničkoj četvrti Barcelone te je sagrađena 1879. godine. Zgrada je u vlasništvu Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), vlasnika javnog prijevoza u Barceloni. Od 1997. godine zgradu Can Vies naseljavaju mladi skvoteri koji zgradu koriste kao svoj društveni i kulturni centar. Od svibnja 2014. godine TMB i gradske vlasti pregovaraju o rušenju zgrade kako bi se sagradio park koji bi povezivao stanice metroa i željeznice na tom mjestu. Nakon objave te ideje započeli su neredi i prosvjedi na ulicama Barcelone te je u četiri noći nasilja uhićeno ukupno 59 ljudi, a uništeni su brojni kontejneri, izlozi trgovina i banaka.

Mladi prosvjednici su gradili barikade te su zapalili bagere za demoliranje, a policiju su napadali kamenjem i staklenim bocama. Kako bi se razaranja napokon prekinula, vlada je odlučila 30. svibnja da se zgrada ipak neće demolirati. Nakon što su se neredi u četvrti Sants smirili, u planu nam je posjeta zgradi Can Vies.

Na poslovnom planu stvari se pomalo miču s mrtve točke. Kao privremeni izvor prihoda postali smo promotori noćnih klubova. Imamo najljepši ured na svijetu, plažu.

barcelona 4

Svaki dan dobar dio dana provodimo uz more i sunce te imamo priliku upoznati hrpu novih ljudi. Ekipa s kojom radimo je totalno šarolika tako da smo prvi dan kada smo ih upoznali doživjeli pravi kulturshock. Radimo s englezom, ircima, finkinjom, šveđankama, švicarkom, kolumbijcem, ruskinjom, francuskim kanađaninom, brazilcem i nas dva kroata. Ekipa je divna, svaki dan nešto novo naučimo, međusobno se družimo, radimo i izlazimo.

Neću više puno duljiti u ovom javljanju, ali moram još podijeliti svoje oduševljenje s trgovinama u Barceloni. Ne mislim konkretno na trgovine s odjećom i obućom, koje su mnogobrojne i divne. U Barceloni je moguće trošiti novac 0-24h na odjeću i modne dodatke, no sada sam mislila na nešto sasvim drugačije. Barcelona me svaki dan iznova oduševi nekom novom, totalno otkačenom trgovinom. Tako smo danas prošli pokraj La Tienda del Espia u kojoj možete pronaći ama baš sve ukoliko volite Bonda i njegove gadgete, od buba za prisluškivanje koje se stavljaju u telefone i satove do različitih vrsta kamera, naočala s retrovizorima i kemijski koje su vidljive pod UV svjetlom.

barcelona 3

Do sljedećeg čitanja,
pozdravi od nas dva špijuna.

P.S. u samom centru grada, na La Rambli u Carrefouru su Milka čokolade i dalje cijelih 125g i koštaju jedva 80 centa.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Dobar posao

Sanjarenje o obećavajućoj ideji, a zatim izvršavanje svoje vizije svakako je važno u poslovanju. No, to nije jedina stvar. Uspjeh je također bitan.

Dobar posao

Čak i 20 godina kasnije neki poslovni savjeti zlata vrijede.

Dobar posao

Možda mislite da zadirkivanje prestaje kad završite srednju školu, ali gnjavatori postoje i u mnogim tvrtkama i uredima.

Seks

Kada je u pitanju seksualno uzbuđenje, ženski um i tijelo nisu ni približno u ravnoteži kao što je to slučaj kod muškaraca.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.