Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Lifestyle

Tamara Tokić: Zašto selim u Barcelonu?

Još jedan mladi par koji je dio famozne firme zvane ‘biro’

Kao destinaciju za predbožićni odmor, dečko i ja smo odabrali Barcelonu… To je putovanje samo potvrdilo ono što sam već i odavno znala, Barcelona je grad u kojem ću živjeti, kad-tad! Posjetila sam je već nekoliko puta, a njezina veličanstvenost je svaki put na mene ostavila snažan dojam.

Zašto odlazimo? Vjerujem da se mnogima odgovor nameće sam od sebe, bez potrebnih dodatnih objašnjenja. Nažalost i mi smo još jedan mladi par koji je dio famozne firme, zvane ‘biro’, ali ne svojom voljom. Nakon poprilično godina rada, dogodilo se i meni ono što se događalo mnogima u današnje vrijeme te za mene više nije bilo mjesta u tvrtki u kojoj sam radila. Nakon mnogih tjedana i truda uloženog u honorarne poslove, skupilo se nešto džeparca i karta za novi život je kupljena.

I tako je posljednji svibanjski tjedan, uz neizbježno gledanje filma ‘L’Auberge Espagnole’ po stoti put, protekao u psihičkim i fizičkim pripremama za odlazak. Pakirali su se koferi, pozdravljala se obitelj i prijatelji… i stigao je i dan za put prema aerodromu!

barcelona_5.jpg

Zašto baš Barcelona?
Barcelona je, uz moj rodni Zagreb i obožavani Beč, grad koji mi savršeno odgovara, koji me svakom posjetom iznova uspije oduševiti i ostaviti bez riječi. Ako pitate moga dečka ‘zašto Barcelona?’ odgovor je: more, sunce i FC Barcelona.

Barcelona je grad koji ima dušu, unatoč činjenici da je kroz grad samo u 2013. godini prozujalo više od 8 milijuna turista (daleke 1990. godine broj turista se godišnje kretao tek iznad 1,7 milijuna, 2000. godine prelazi 3 milijuna, 2006. godine se penje do 6,3 milijuna). Barcelona je, nakon Londona, Pariza i Rima, četvrti najposjećeniji grad u Europi, a turizam stvara preko 100.000 radnih mjesta. Masovni turizam Barceloni donosi blizu 20 milijuna eura – dnevno.

Letjeli smo iz Budimpešte, koja je zaista mitski grad! Ne samo da svaki put u Budimpešti uspijemo zalutati ili pak kružiti kao po ogromnom lunaparku, već je iz Osijeka apsolutno nemoguće doći do tog grada, ukoliko ne posjedujete auto ili vas netko neće prebaciti makar do Mohača ili Pečuha. Naime, u prosincu 2012.godine, 3 mjeseca prije nego što smo dečko i ja putovali u Prag, naš dragi HŽ je odlučio ukinuti i zadnju moguću liniju vlaka koja povezuje Osijek i Budimpeštu te nam je tim ukidanjem bome priuštio roadtrip za pamćenje. Tom linijom su putovali studenti koji studiraju izvan granica Hrvatske te mnogi koji su za svoje putovanje na daleke destinacije, odabrali polazak sa Ferenc Liszt aerodroma u Budimpešti. Što reći, još jedan od brojnih pokušaja šparanja državnog budžeta.

Nakon naporne noći, budući smo na put krenuli iza ponoći, kako bi oko pola 5 ujutro odradili check-in, brzinskog fruštuka na terminalu, kratkog leta od 2 i pol sata, stigli smo u Barcelonu… Avantura počinje!

barcelona_2.jpg Po dolasku u Barcelonu, ona nas je nažalost odlučila pozdraviti oblačnim vremenom, pa sam eto uspjela doživjeti i da Barcelona nije okupana suncem svih 365 dana u godini.

Po slijetanju u Barcelonu smo pokupili našu prtljagu i krenuli prema stanu koji će nam biti dom prvih par mjeseci, a tko zna, možda i duže. Do novog doma smo odlučili ići vlakom, koji nam je od ponuđenih prijevoza najjeftiniji. Nakon što smo se ugodno smjestili u vlak, za nama je ušao gospodin u najboljim godinama sa svojom trubom te je zasvirao prve taktove Sinatrine ‘My Way’.

Nakon prenapornih 24 sata u kojima smo odspavali čak sat vremena na putu do Budimpešte, prvo što smo napravili kada smo došli u stan bilo je brzinsko raspremanje i odlazak na spavanje kako bi navečer bili bar malo svježi za upoznavanje nove radne ekipe.

barcelona_4.jpg

Prije izlaska smo u našoj četvrti Eixample, koja je prepuna divnih restorana sa romantičnim terasama, pronašli mali restoran El Meu Poble s izvrsnim kebabom i popili jedno od najfinijih piva Estrella Damm. Klopa i pivo nisu bili jako skupi, ali opet, u jedno smo sigurni, nećemo si baš svakodnevno moći priuštiti klopu negdje vani, kao što se to ovdje radi (iza 21h skoro svi restorani i terase su dupkom puni, budući Barcelonjani svoje večeri provode uz finu hranu i u ugodnom društvu).

barcelona_3.jpg

Do sljedećeg čitanja,
Ya me di cuenta que en la vida todo es posible.. Como Cambia la Vida.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Dobar posao

Sanjarenje o obećavajućoj ideji, a zatim izvršavanje svoje vizije svakako je važno u poslovanju. No, to nije jedina stvar. Uspjeh je također bitan.

Dobar posao

Čak i 20 godina kasnije neki poslovni savjeti zlata vrijede.

Putovanja

Ako uskoro planirate putovanje i rezervirali ste niskobudžetni let, na pravom ste mjestu.

Dobar posao

Možda mislite da zadirkivanje prestaje kad završite srednju školu, ali gnjavatori postoje i u mnogim tvrtkama i uredima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.