Kolika je zapravo moć jednog kolačića? Ogromna. Dovoljno je prisjetiti se slavnog francuskog pisca Marcela Prousta kojemu „sve nedaće života postadoše ravnodušne“ u trenutku kad je okusio komadić madeleine kolačića koji ga je vratio u jedno nedjeljno jutro iz djetinjstva.
A zamislite, riječ je o jednostavnom kolačiću napravljenom od brašna, šećera, jaja i maslaca uz mrvicu limunove korice.
Tart sa sirom i sezonskim voćem
Sastojci:
Tijesto:
- 85 g maslaca
- 85 g šećera
- 1 paket vanilin šećera
- ½ razmućenog jaja
- 1 prstohvat soli
- 170 g brašna
- 1 čajna žlica praška za pecivo
Preljev:
- 750 g sira
- 1 paket umaka vanilije u prašku
- 1 jaje i ostatak razmućenog jaja od tijesta
- 100 g šećera
- 500 g pripremljenog voća (marelice, nektarine, kruške, bez koštica, narezano na kriške, maline, kupine, višnje …)
Za 12 porcija
- Maslac, šećer, vanilin šećer, jaje i sol izmiješajte kremasto. Pola brašna pomiješanog s praškom za pecivo umiješajte, ostatak umijesite.
- Tijesto stavite u kalup za pizzu ili slično (Ø 32 cm), lagano utisnite ili razvaljajte.
- Umiješajte sir s umakom u prašku, jaje i šećer te prelijte po tijestu.
- Pripremljeno voće razdijelite na smjesu i pecite do zlatno-žute boje.