Tata u dječjoj autosjedalici

Sjedalica se mora dobro učvrstiti, pojasom ili patentom na klik i nikako se ne smije micati više od dva centimetra. Odrasla osoba pri montaži sjedalice mora upotrijebiti fizičku snagu, pa i sjesti na nju za vrijeme montiranja ne bi li je pravilno učvrstila. Sjedalice, isto tako, ne smiju biti starije od šest godina, ako su namijenjen bebama, odnosno ne više od osam godina za jednogodišnju i stariju djecu.

– Autosjedalica mora odgovarati uzrastu djeteta. U suprotnom može se ozlijediti, – tvrdi Ines Postrihon, savjetnica za autosjedalice pri udruzi Roditelji u akciji („Roda“).
Roditelji često kupuju malo veću autosjedalicu ili je posuđuju od rodbine i prijatelja misleći kako će je dijete brzo prerasti.

Oznake za kvalitetu

Ines Postrihon naglašava kako je vrlo bitno da sjedalice prođu A test te da na sebi imaju oznake ECE 44/03 ili pak ECE 44/04 koje jamče kvalitetu. Prije nekoliko godina s hrvatskog tržišta tako su povučene nekvalitetne sjedalice, podsjetila je sugovornica.

Udruga „Roda“ povremeno besplatno provjerava postavljanje autosjedalica u Zagrebu. U posljednjoj akciji, primjerice od 24 koliko su pregledali, samo je jedna bila pravilno postavljena.

Zanemarena uputstva proizvođača

– Fiksnu sjedalicu sam postavio intuitivno, nisam gledao upute pa se malo pomiče. Zapravo, tek sada sam shvatio da nam je i prethodna sjedalica za dojenčad vjerojatno bila loše postavljena. Srećom, sve je prošlo bez posljedica. Sada kada znam koliko je to važno, obraćam više pozornosti, – povjerio nam se roditelj Marijan Peršin.

Iznenađena rezultatom provjere autosjedalice bila je i mlada mama Tamara. Još prije dvije i pol godine kupila je sjedalicu s oznakom ECE 44/03 koju je u automobil postavio njezin suprug. I ona se, nažalost, malo pomiče. Dijete je koristi već duže vrijeme, od navršene godine dana. Problema nisu imali pa je neće mijenjati. Samo će dje malo bolje učvrstiti kako im je i savjetovano.