Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Tinejdžeri traže poštovanje

Osjete li potpunu slobodu u izražavanju osjećaja, spremnije će poslušati savjete starijih.

Ne samo što se dijete u tinejdžerskim godinama (13 do 19) tjelesno mijenja, ono jasnije izražava i svoje stavove, koji se često razlikuju od roditeljskih. Osim za djecu, riječ je o iznimno osjetljivom razdoblju i za roditelje.

U tinejdžera čak i najrazumnije i najjednostavnije zamolbe mogu izazvati svađu, stoga im se treba obraćati s poštovanjem koje ukazujemo odraslima. Kad tinejdžeri uoče kako se prema njima postupa kao s osobama koje razumiju svijet, pristaju na suradnju.

Tinejdžer mora osjećati potpunu slobodu u pogledu izražavanja osjećaje, tada će spremnije poslušati vaše savjete pa čak i razmisliti o vašemu stajalištu.
Nemojte se prema njemu odnositi kao prema malomu djetetu. Budite oprezni jer opreza nikada dovoljno.

Pohvale za samopouzdanje

Teško je slušati kako djeca izražavaju zbunjenost, ogorčenost, razočaranost ili obeshrabrenost. Razlog tomu je to što roditelji ne vole vidjeti svoju djecu nesretnima. Ipak, roditelji nikako ne bi smjeli rješavati probleme svojih tinejdžera, nego im trebaju pomoći u nalaženju pravoga puta, što je ujedno i rješenje.

Djeca rastu od ljubavi, poštovanja i pohvale. Pohvala će utjecati na djetetovo samopouzdanje, pozitivnu sliku o sebi koja će mu pomoći u prevladavanju okrutnosti u tinejdžerskom svijetu.

Nelagodni razgovori

Seks, droge, alkohol, pa čak i cigarete, često su nepoželjne teme o kojima je roditeljima katkad teško ili nelagodno govoriti. Trebate prevladati nelagodu te pokušati vlastito stajalište približiti tinejdžerima.

Ne zaboravite važnost osjećaja, budite spremni razumjeti svoj razvoj, razvoj svoga tinejdžera, kao i sve promjene te pogreške koje činite u svim životnim razdobljima. Kao roditelj budite spremni to podijeliti sa svojim tinejdžerom.  

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Život u dvoje

Žrtvuje se za vas i ne želi vas promijeniti – on je onaj Pravi.

Drama Queen

Valentinovo je tu, za koji dan, taman da se naljutimo kad ne dobijemo čokoladu i cvijeće, ili ako ne odemo na neku razvikanu, a...

Zanimljivosti

Iako je život djece u ovome stoljeću u mnogočemu bolji od djetinjstava prethodnih generacija, generacija Alfa, rođena nakon 2010. godine, suočava se s mnoštvom...

Putovanja

Doček Nove godine na lijepom, toplom mjestu u kupaćim kostimima uz dobru zabavu, vodene radosti i ples više nije rezerviran samo za posjetitelje dalekih,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.