Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Tjelovježbom protiv depresije

Tim australijskih stručnjaka je proveo istraživanje koje je pokazalo kako fizička aktivnost u značajnoj mjeri pomaže u borbi protiv depresije.

Tim australijskih stručnjaka je proveo istraživanje koje je pokazalo kako fizička aktivnost u značajnoj mjeri pomaže u borbi protiv depresije, prenosi agencija Anadolija.

U studiji objavljenoj u “American Journal of Psychiatry”, koja je trajala 11 godina, sudjelovalo je više od 22.000 zdravih osoba. Oni su na početku i na kraju istraživanja odgovarali na pitanja u vezi s njihovim psihičkim zdravljem i upražnjavanjem fizičkih aktivnosti. Na početku istraživanja, 12 posto ispitanika je kazalo da ne vježba, dok su ostali vježbali do 30 minuta, a neki i više od četiri sata tjedno. Sljedećih deset godina 7 posto spomenutih ispitanika pokazalo je simptome depresije, dok se anksioznost pojavila kod 9 posto ispitanika.

Rezultati istraživanja su pokazali da su ljudi koji su izjavili da nisu vježbali imali 44 posto veće šanse da obole od depresije u usporedbi s osobama koje su rekle da vježbaju sat do dva tjedno. Međutim, kod osoba koje su vježbale duže od dva sata tjedno nije pronađen nikakav dodatni pozitivni utjecaj fizičkih aktivnosti na psihičko stanje. Australijski stručnjaci su istaknuli da bi 12 posto slučajeva depresije moglo biti spriječeno samo vježbanjem ako je njihova hipoteza točna. Znanstvenici su poručili da preporučuju bavljenje fizičkim aktivnostima jer one kontroliraju druge potencijalne faktore za razvoj psihičkih oboljenja poput starosti, pušenja, konzumiranja alkohola i indeksa tjelesne težine.

Vjezbanje_Darujmoruzicastizivot-28

Vježbanje se već dugo povezuje i s boljim izgledima za žene koje su oboljele od raka dojke ili su ga preboljele, a dansko istraživanje nudi i objašnjenje te veze.

Kratke vježbe koje su dovoljno intenzivne da ubrzaju rad srca i izazovu dublje disanje aktiviraju molekularne putove u tijelu koji potiču tvari zvane katekolamine, poput epinefrina, koji suzbijaju rast stanica raka dojke, otkrili su znanstvenici iz Danske. ‘‘Važno je istaknuti da vježbanje i epinefrin nisu u potpunosti spriječili formiranje tumora no izazvali su 50-postotno smanjivanje”, kazala je jedna od autorica istraživanja Pernille Hojman sa sveučilišta Kopenhagen.

Izvor bljesak.info

Više

Duh i tijelo

Važnost brige o mentalnom zdravlju dodatno je naglasila i pandemija COVID-19 zbog dugotrajne društvene izolacije, što je utjecalo na porast anksioznosti i depresije.

Duh i tijelo

Nasmijana depresija znači da pokušavate drugima izgledati sretni i veseli, dok patite duboko u sebi.

Budi fit

Ako ste bili na satu joge ili fitnesa, sigurno ste barem jednom izveli popularni plank ili položaj daske.

Duh i tijelo

Žene češće obolijevaju od muškaraca u odnosu 2:1, no točan razlog takve pojave nije poznat.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.