Tko je jači, taj kači

Kako to već biva kod nas, vikendi su poseban izazov za zdravlje. Ima tu i nešto Murphyjevog zakona. Ovog puta meta je bila moja malenkost. Boljka: vrtoglavice. Odgovorno majčinstvo i malo hipohondrije (već sam zamislila najgore ishode tumora, lezija i drugih malformacija na mozgu) dovelo me u liječničku ordinaciju u ponedjeljak odmah zorom. Dijagnoza: nizak krvni tlak.

Trudnoća i porod ostavljaju mnoge tragove na tijelu. Od neugodnih strija i obješenih prsa do onih korisnih. Čula sam mnogo priča o nevjerojatnom rastu kose, porastu i same žene za nekoliko centimetara, ali i o opadanju: kose, dioptrije (što sam na ugodno iznenađenje sama svjedočila nakon pogubnog tretmana mojih naočala od strana dviju štetočina), pa i tlaka.

Čudnovata priroda još jednom je pokazala svoje majstorstvo. Djeca, povećane obveze i odgovornosti osim kose na glavi, često dižu tlak, pa je bolje da je u startu nizak. Zakon prilagodbe. Preživljavanja. Važno je osluškivati znakove svoga tijela, jer samo u suradnji s njime možemo opstati. Ono je daleko od pukog instrumentarija, sustav kvarljiv kao i svaki drugi. Harmonija duha i tijela druga je pak opstojnost.

Jednom kad sam razriješila fizičku nepoznanicu svojih tegoba, trebalo se pobrinuti i za psihičke simptome. Netom nakon posjeta liječniku, emocionalni tsunami poharao je bračne odnose u borbi za ono malo sebstva, oaze osame, toliko potrebne u pustinji izlazaka i društvenog života. Da, brana je popustila pod visokim tlakom i sve opustošila. Ipak, ne priznajem poraz. Eventualno Pirovu pobjedu jer zgarište narušenih odnosa tek je prilika za fenikosov uzlet. Jer samo najjači ostaju. Zakon prirode.

U poslovnom svijetu uče nas da smo zamjenjivi. Roditeljstvo je područje u kojem važe druga pravila. U tom svijetu moramo opstati fizički i psihički kako bismo bili uspješni. Odgovornost je velika, a žrtve nipošto zanemarive jednom na kraju puta.

Dvojceki.com