Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

Tko je ‘Žena godine’?

Dubravka Vrgoč kroz svoju je profesiju pridonijela većoj vidljivosti žena u društvu

‘Žena godine’ ravnateljica je Zagrebačkog kazališta mladih Dubravka Vrgoč. Ovom titulom okrunjena je sinoć na svečanosti koju je na terasi hotela Esplanade organizirao časopis ‘Zaposlena’, pod pokroviteljstvom Vladina Ureda za ravnopravnost spolova.

Vrgoč je izabrana između šest nominiranih – Sanje Opačak, vlasnice tvrtke “Paprenjak” koja proizvodi istoimeni tradicionalni hrvatski tvrdi kolač, Gordane Frgačić, autorice knjige “Zašto sam manje plaćena”, Ane Grgić, šefice kuhinje u hotelu Esplanade, Marijane Puljak, voditeljice IT sektora Splitske banke, te Vanje Škorić, više pravne savjetnice u GONG-u.

Svaka je svojim radom i djelovanjem u protekloj godini dala poseban doprinos i kroz svoju profesiju pridonijela većoj vidljivosti žena u društvu. Kada je rodna ravnopravnost u pitanju, neki će reći da se pomaci mogu vidjeti. Priče kandidatkinja pokazuju da je u Hrvatskoj mnogo žena u različitim sferama života koje svojim radom mijenjaju okolinu u kojoj žive i rade – nabolje.

zkm.jpg‘Sjajno je biti u društvu ovih nominiranih žena, sjajno je što se ovaj izbor poklopio s ulaskom Hrvatske u EU, jer je Kazalište mladih tamo već i prije bilo’, poručila je Vrgoč koja je zaslužna za međunarodnu prezentaciju hrvatskog kazališta i gostovanja u uglednim svjetskim teatrima te na festivalima u Berlinu, Parizu i New Yorku. Pod njezinim vodstvom ZKM se uključio u kulturne projekte Europske Unije.

Zaslužna je i za intenzivnu te uspješnu suradnju s mladim dramskim autorima, kao i za deset premijernih izvedbi unatoč općoj krizi. Tijekom 2012. godine u ZKM-u su izvedene popularne predstave “Idiot”, “Ideš dalje“, “Žuta crta”, “Zatvaranje ljubavi”, “Leda”, “Žena bez tijela”, a punu su afirmaciju doživjele predstave “Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića i Janusza Kice te “Car neuspjeha” Jana Fabrea.

idiotDubravka Vrgoč je i prva predsjednica Europske kazališne konvencije koja okuplja tridesetak najvažnijih repertoarnih kuća, a njezin uspješan projekt Festival svjetskog kazališta mnogi prepoznaju kao jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Hrvatskoj.

Izbor za ‘Ženu godine’ održan je pod pokroviteljstvom Vladina Ureda za ravnopravnost spolova, čija je predstojnica Helena Štimac Radin poručila kako su ‘ove žene primjer za tisuće drugih’, te da se nada da će im društvo biti potpora u njihovu radu i angažmanu.

(She Press/Hina)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

Seksualno nasilje je jedno od najtežih kaznenih djela koje se najmanje prijavljuje. I to ne samo u Republici Hrvatskoj nego u cijelom svijetu.

Suncokreti na oblacima

Kad sam imala nešto manje od 40, sama sebi sam dala „zadatak“ da ću do 40 i neke naći partnera.

Dobar posao

Arhitektica Lucija Puljić i Biserka Silić Matošević ispred brenda Dizajn Pod, stvorile su skladnu priču koja slavi umjetnost minimalizma i funkcionalnosti.

Darivanje

Sve što je Alice zaboravila ostavljala je pitanja koja su se ponavljala kroz cijelu priču – koliko smo zadovoljni životom koji trenutno vodimo?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.