Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Život u dvoje

Tko plaća na spojevima?

Često nije jasno kada na dejtu posegnuti za novčanikom.

Jedna od najosjetljivijih tema u odnosima između muškaraca i žena u današnje vrijeme je pitanje tko plaća na kraju spoja. Neke veze počinju počinju izlaskom na koji prva poziva žena, a opet nije sasvim jasno tko bi trebao posegnuti za novčanikom. Pitanje je otvoreno od prvog spoja pa sve do izlazaka u duljim vezama. Pritisak osjećaju muškarci, ali ni žene nisu sigurne što bi trebale napraviti i odgovara li im nepisano pravilo da muškarac uvijek plaća na prvom spoju.

U vrijeme potpune emancipacije žena, možda zvuči potpuno zastarjelo i pomalo šovinističko pravilo da žena mora dopustiti muškarcu da plati. Muškarac želi od početka pokazati da je sposoban brinuti se o svojoj djevojci i njezino inzistiranje da ona plati, on lako može protumačiti kao svojevrsni napad na njegovu muškost.

S druge strane, ne ponudi li se žena nikad da plati barem polovicu računa, muškarac može pomisliti da je sponzoruša i da ga ne zanima on nego samo novac.Žene razmišljaju drugačije. U slučaju da muškarac uvijek inzistira da on plati, neke žene se osjećaju uvrijeđenima i mogu pomisliti da je on takvim postupcima želi kontrolirati. S druge strane, ako se muškarac ne ponudi da plati ili traži od nje da plati, ispada da je škrt.

Kad se govori o temi plaćanja na spojevima, postoje tri mogućnosti – da muškarac plati, da žena plati te dijeljenje računa.Uvriježeno je pravilo da plati onaj koji poziva na spoj. Mnogi muškarci, a i žene smatraju da za prvi spoj vrijedi pravilo da muškarac plaća. Ali, što ako je djevojka pozvala dečka van? Iako je danas potpuno normalno da žena inicira spoj, ipak mnoge žene očekuju da i taj put muškarac plati. Prvi dojam je jako važan, a kad muškarac na prvom spoju ponudi da plati, pokazuje da je odgovoran i stabilan.Ako je žena pozvala prva van i spoj je bio njezina ideja, jedino što ima smisla je da ona plati. Koliko god je mnogim muškarcima neugodno dopustiti da žena plati, mnoge žene inzistiraju da one plate. Ne postoji razlog zašto bi se muškarac osjećao nesigurnim ako dopusti ženi da plati, posebno ako se ona ponudi.Kako veza napreduje, normalno je da se računi ponekad podijele, ali na početku veze ipak najčešće vrijede staromodna pravila. Muškarci i žene mogu misliti da je nepravedno i seksistički da muškarac uvijek plaća na prvim spojevima. Ukoliko muškarac inzistira da uvijek plati, to ne znači da se žena ne mora ponuditi da plati ili da podijele račun.

Možda se mora promijeniti način gledanja i prihvatiti da muškarac želi pokazati da je zaštitnik, barem na početku veze. Najvažnije je razumjeti osobu s kojom ste na spoju i pokušati se staviti u položaj drugoga. Ovisno o situaciji, ponekad je poželjno podijeliti račun. S obzirom da su mišljenja toliko podijeljena, na kraju krajeva sve ovisi o pojedincu i paru.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Seks

Njegovo ponašanje otkrit će vam status veze.

Seks

Unatoč brojnoj literaturi, internetu i emisijama o ovoj temi, mnogi pogrešno vjeruju u istinitost nekih od uvriježenih mitova...

Seks

Najjednostavnija definicija 'prijateljstva s povlasticama' je odnos u kojem se dvoje ljudi viđaju zbog seksa, uz međusobni dogovor da je među njima bitan seks,...

Financije

RBA je, u suradnji sa splitskom umjetnicom Tisjom Kljaković Braić i agencijom Imago Ogilvy, osmislila i izdala knjižicu Financijska početnica: Od plaće do plaće,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.