Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Tko se zapošljava u recesiji?

Žene lakše dolaze do posla u teškim vremenima.

U današnjem vremenu gdje je nezaposlenost svakodnevna priča pokušali smo pogledati vedriju stranu te istražiti što je sa zapošljavanjem. Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje smo dobili zanimljive podatke.

U rujnu 2009. godine zaposleno je ukupno 10.376 osoba, što je 45,3 posto više nego prethodnoga mjeseca, te 7,7 posto više nego u rujnu 2008. godine. Iz evidentirane nezaposlenosti otišle su ukupno 20 472 osobe, što je 16,1 posto više nego prošle godine. Od toga su evidenciju poradi zapošljavanja napustile 10.984 osobe, dok je ostatak brisan iz evidencije zbog neredovitog javljanja, nepridržavanja zakonskih odredbi, odjave s evidencije, umirovljenja, promjene statusa.

Od ukupnog broja zaposlenih najviše ih je dobilo posao u obrazovanju zatim prerađivačkoj industriji, trgovini i građevinarstvu. Prema strukturi zaposleno je 59,8 posto žena, 27,6 posto mladih osoba te 0,7 osoba s invaliditetom.

Zanimljiv je i raspored po županijama. Zapošljavanje predvodi Grad Zagreb (12,8 posto), slijedi Osječko Baranjska županija (10,7 posto), Splitsko Dalmatinska (10,6) te kao svojevrsno iznenađenje Vukovarsko Srijemska (7,8 posto).

Nacionalni program za poticanje zapošljavanja


U 2009. godini kroz nacionalni program za poticanje zapošljavanja predviđeno je uključivanje u programe za poticanje zapošljavanja 6227 osoba. Od toga do 30. rujna 2009. uključeno je ili zaposleno 6.153 osoba. Mjere kojima se potiče zapošljavanje bile su: sufinanciranje obrazovanja za poznatog poslodavca, financiranje obrazovanja za nepoznatog poslodavca.

Nadalje, provedbom mjera iz Nacionalnog programa za Rome, obuhvaćeno je ukupno 245 osoba romske nacionalne manjine, od čega 54 (22,0 %) žene. Također saznajemo da su sredstva za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja za 2009. godine u potpunosti su ili rezervirana ili utrošena.

Moramo istaknuti da u razdoblju od 2006 do 2008. po mjeri obrazovanje za tržište rada prema Godišnjem planu za poticanje zapošljavanja uključene su 6.194 osobe, a potrošilo se 48.916.156,54 kuna. Prema rezultatima kontrole 70% osoba zaposlilo se u razdoblju od 6 mjeseci od završetka programa obrazovanja.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

Čak i ako nikada niste čuli za Dunning-Krugerov efekt, sigurno ste ga vidjeli na djelu

Dobar posao

Pojam ‘ghostinga’ najčešće povezujemo s dejtanjem, no sve se više ‘ghosting’ spominje i u poslovnom okruženju. O čemu se zapravo radi?

SheRULES

Vidimo blagi porast zapošljavanja žena na višim i odgovornijim funkcija kao i porast internih rotacija koje su stvorile dodatnu priliku za napredovanje.

Drama Queen

Sjetimo se ovoga kad sutra budemo komentirale jedna drugu, od šminke, oblačenja pa do sposobnosti ili nesposobnosti na radnome mjestu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.