Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Top menadžerica

Tko su najpoželjniji poslodavci?

Pogledajte listu Top 20 najtraženijih poslodavaca u Hrvatskoj.

Istraživanje o poslodavcima prvog izbora proveo je MojPosao na uzorku od preko 1.000 ispitanika tijekom veljače 2011. godine. Istraživanje o poslodavcima prvog izbora provedeno je sedmu godinu za redom, a rezultati istraživanja temelje se isključivo na percepciji ispitanika o samim tvrtkama. Ispitanicima nisu unaprijed ponuđeni odgovori, već se od njih tražilo da redom navedu tri poslodavca kod kojih bi se najradije zaposlili.

Drugu godinu za redom prvo mjesto zauzela je tvrtka dm-drogerie markt s čak 12,5% glasova (prošle godine 7,6% glasova). Kao i prošle godine, na drugom mjestu je T-HT Grupa s 6,2% glasova, zatim na trećem Agrokor s 3,5% glasova, koliko je imao i četvrto plasirani Vipnet.

Poslodavci prvog izbora
 1. dm-drogerie markt 12,5%
 2. T-HT Grupa 6,2%
 3. Agrokor 3,5%
 4. Vipnet 3,5%
 5. INA 2,9%
 6. Google 2,4%
 7. Hrvatska elektroprivreda 2,0%
 8. Atlantic Grupa 1,6%
 9. Zagrebačka banka 1,4%
 10. Microsoft 1,4%
 11. Privredna banka Zagreb 1,3%
 12. Ericcson Nikola Tesla 1,3%
 13. Coca-Cola 1,2%
 14. Pliva 1,2%
 15. Končar Grupa 1,1%
 16. Podravka 0,8%
 17. Hrvatska pošta 0,8%
 18. Erste Bank 0,7%
 19. Siemens 0,7%
 20. Adris grupa 0,6%
Među prvih 50 poslodavaca prvog izbora nalaze se i (abecednim redom): B.net, Combis, Croatia Osiguranje, Dalekovod, Hrvatske autoceste, Hrvatska narodna banka, Hrvatska radio televizija, Hrvatske vode, Hrvatske željeznice, IBM, IGH, IN2, Institut "Ruđer Bošković", Kraš, Lidl, Müller, Nestle, Oracle, Philip Morris, Raiffeisen bank, Recro, SAP, Strabag, Tele2, UNICEF, Valamar, Vindija, Zagrebačka pivovara, Zagrebački holding, Zračna Luka Zagreb.

Od početka provođenja ovog istraživanja, prvo mjesto je pet godina za redom osvajala T-HT Grupa. Prošle godine prvo mjesto preuzela je tvrtka dm drogerie markt te ga zadržala i ovu godinu. Redoslijed slijedeće tri tvrtke u odnosu na prošlu godinu ostao je nepromijenjen. U odnosu na 2010. INA i HEP su napredovali za jedno mjesto i ove se godine INA nalazi na 5., a HEP na 7. mjestu. Između njih nalazi se Google koji je ove godine po prvi puta u top 10 poslodavaca prvog izbora. Banke su ove godine izgubile na popularnosti, pa se u top 10 nalazi jedino Zagrebačka banka koja je pala za tri mjesta i ove godine se nalazi na 8. mjestu, a Privredna banka Zagreb zbog pada od četiri mjesta ispala je s liste 10 najpoželjnijih i nalazi se na 11. mjestu. U prvih deset tvrtki ponovno je ušao Microsoft koji je posljednju puta među deset najpoželjnijih bio 2007.godine.

Tvrtke koje su najviše porasle u očima ispitanika su Google koji se ove godine pojavio na 6. mjestu te Hrvatska pošta koja se pojavila na 17. mjestu. U top 20 tvrtki po prvi puta ušla je i Podravka (koja uključuje i Belupo), i to na 16. mjesto. Nakon što se lani nije našla u top 20, Adris grupa je ove godine napredovala i smjestila se upravo na 20. mjesto.

Razlozi odabira poslodavca prvog izbora

Presudni razlozi atraktivnosti poslodavaca prvog izbora su: sigurnost radnog mjesta i vodstvo u sektoru, koji su najvažniji za po 44% odgovora ispitanika. Sigurnost radnog mjesta se ove godine, očito zbog krize, probila na prvo mjesto, za razliku od prošle kada je bila na trećem mjestu, iza vodstva u sektoru i prilike za napretkom u struci. Na trećem mjestu ove godine je socijalna odgovornost poslodavca s 42% te harmonični odnosi na radnom mjestu s 41% odgovora ispitanika.Unatoč uvriježenom mišljenju da je visina plaća glavni razlog atraktivnosti nekog poslodavca, s poslodavcima prvog izbora to nije slučaj. Naime, 'visina plaća i ostale materijalne beneficije' presudan su faktor atraktivnosti za 39% ispitanika čime je taj razlog tek na 5. mjestu, kao i prilika za napredovanjem u struci i ukupan image u poslovnom svijetu.

Ispitanicima kojima je dm drogerie-markt poslodavac prvog izbora, presudan faktor je socijalna odgovornost poslodavca i visina plaće te ostale materijalne beneficije. T-HT Grupa poželjna je zbog ukupnog image-a u poslovnom svijetu, a Agrokor je atraktivan prvenstveno zbog prilike za napretkom u struci. Vipnet i INA atraktivnost duguju sigurnosti radnog mjesta. Google je atraktivan zbog harmoničnih odnosa na radnom mjestu, a HEP zbog sigurnosti radnog mjesta. Zagrebačka banka atraktivan je poslodavac podjednako zbog visine plaće i ostalih materijalnih beneficija kao i sigurnosti radnog mjesta. Prilika za napredak u struci razlog je atraktivnosti Atlantic Grupe i Microsofta.

Razlike izbora prema spolu i obrazovanju

Muškarcima su najatraktivniji T-HT Grupa, zatim dm-drogerie markt i Vipnet, dok je za žene najatraktivniji poslodavac dm-drogerie markt, kojeg slijede T-HT Grupa te Agrokor. Kao presudan razlog atraktivnosti, muškarcima je na prvom mjestu vodstvo u sektoru, zatim prilika za napredak u struci i sigurnost radnog mjesta. Ženama je pak upravo sigurnost radnog mjesta na prvom mjestu, a slijede socijalna odgovornost poslodavca, te harmonični odnosi na radnom mjestu i vodstvo u sektoru.

Najpoželjniji poslodavac za ispitanike sa srednjom stručnom spremom je dm-drogerie markt, dok je na drugom mjestu T-HT Grupa, a na trećem INA. Za ispitanike s višom i visokom stručnom spremom, najpoželjniji poslodavci su također dm-drogerie markt i T-HT, a na trećem mjestu je Vipnet.

Svega 15% ispitanika radi kod svog poslodavca prvog izbora. U odnosu na rad kod svog poslodavca prvog izbora, ispitanici bi pristali raditi isti posao i u prosječno atraktivnoj tvrtki, ali za 39% veću plaću. Obrnuto gledano, ispitanici bi pristali raditi za prosječno 28% nižu plaću kod svog poslodavca prvog izbora, u odnosu plaću koju primaju kod sadašnjeg poslodavca.

Čak i u ovo doba gospodarske krize ipak 47% ispitanika često razmišlja o promjeni poslodavca, 37% ispitanika ponekad razmišlja, a svega 15% uopće ne razmišlja o promjeni poslodavca. Prošle godine o promjeni poslodavca nije razmišljalo 22% ispitanika.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Zabušavanje, inertnost, izbjegavanje odgovornosti... Kada je dosta?

Dobar posao

Donosimo neke navike zbog kojih na vašem radnom mjestu možete djelovati neprofesionalno.

Dobar posao

Pojam ‘ghostinga’ najčešće povezujemo s dejtanjem, no sve se više ‘ghosting’ spominje i u poslovnom okruženju. O čemu se zapravo radi?

Dobar posao

S negativnim mislima ne možete ni raditi kako treba, pa upadate u začarani krug iz kojeg se izlaz teško nalazi.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.