Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
pire krumpir
pire krumpir

Gastronomija

Tko zna!? Možda griješite u pripremi pire krumpira?

Kako da tvoj pire krumpir ispadne savršen – baš svaki put?

Tko ne voli pire krumpir!? Za pripremu savršeno kremastog pire krumpira poslužite se s nekoliko trikova. Odaberite krumpir koji će pružiti najbolji okus i teksturu i dvaput provjerite ovaj popis kako biste izbjegli uobičajene zamke prilikom spremanja pirea.

Kako odabrati pravi krumpir?

Izaberite krumpire s više škroba za podatnu, glatku i kompaktnu smjesu. To su tzv. brašnasti krumpiri i oni su savršeni za gnječenje. Najidealniji bi bili lički krumpiri sorte Desiree i Victoria. Krumpiri ove sorte imaju prirodan okus i kremastu, gustu konzistenciju, piše Bljesak.info.

Posolite vodu!

Kad se krumpir skuha, granule škroba bubre i upijaju vodu i sol. Stoga, ako unaprijed posolite vodu, kasnije ne treba dodavati toliko soli.

Stavljate krumpir u vrelu vodu?

Ne! Totalno pogrešno! Prilikom pripreme, krumpir prekrijte hladnom vodom, dodajte sol, a zatim ga stavite kuhati. Ako krumpire odmah stavite u vruću vodu, kuhat će se neravnomjerno, vanjska strana će se raspadati prije nego što se iznutra skuha.

Ne žurite s cijeđenjem krumpira!

Kako bi izbjegli kašastu, vodenastu strukturu pirea, pobrinite se da se dobro ocijedi krumpir. Nitko ne voli pire od krumpira koji je suh i grudaste strukture, morat ćete upotrijebiti tekućinu, poput mlijeka, vrhnja ili čak pilećeg temeljca. Ako želite, možete i lagano zagrijati ocijeđeni krumpir na ploči štednjaka da se dodatno osuši prije dodavanja začina, maslaca ili mlijeka.

Nemojte dodavati stvari direktno iz hladnjaka!

Prije dodavanja maslaca, vodite računa da je on na sobnoj temperaturi te dodajete toplo mlijeku ili vrhnje. Tako će se sve lakše upiti i neće se sve ohladiti.

Nemojte “ubiti” pire mikserom!

Granule škroba u kuhanom krumpiru su u osjetljivom stanju. Najgora stvar koju možete napraviti krumpiru je staviti ga u blender ili ga ubiti mikserom. Budite nježni s krumpirom, a bit ćete nagrađeni laganim, pahuljastim pireom.

Pripremate ga unaprijed?

Može, ali… Veliki smo obožavatelji pripremanja hrane unaprijed, posebno kada moramo spremiti mnogo jela odjednom. Međutim, pire krumpir ne smije dugo stajati pripremljen – dobit će okus  kartona.

Svejedno ga želite pripremiti unaprijed? Pripremljeni krumpir možete držati u posudi otpornoj na toplinu, s površinom prekrivenom plastičnom folijom, iznad lonca s kipućom vodom do dva sata. Ponovno ga izmiješajte prije posluživanja.

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste jedni od onih koji prate posljednje TikTok trendove u kuhanju i isprobavate nove recepte, jeste li već isprobali novi recept krumpir salate?

Gastronomija

U domaćoj kuhinji krumpir je uobičajeni prilog glavnim jelima, najčešće mesu. Pomalo je i podcijenjen, a prati ga i (zao) glas da deblja.

Gastronomija

Pire, pečeni, kuhani, pommes, ali ponekad vam krumpir na istih nekoliko način dosadi, zar ne?

Gastronomija

Bilo da ste napravili slatko od kestena ili ih jednostavno kandirali, možda ubacili u gulaš ili napravili juhu od kestena, na bilo koji način,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.