Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Putovanja

Top 5 skijališta: Obertauern

Za skijaše željne dobre zabave, zanimljivih, a ne prezahtjevnih staza

Obertauern je hotelsko-apartmansko naselje u pokrajini Salzburg, koje se smjestilo na visini od 1738 metara, a vrlo je popularno skijalište među našim skijašima. Blizina, odlična ponuda Apres ski zabave i uvijek siguran snijeg glavni su razlozi za to. Za razliku od ostalih austrijskih skijališta, Obertauern se nije razvio iz već postojećeg sela, nego je gradnja planski započeta 1942. godine kada su uvidjeli njegov turistički potencijal

Mjesto je gotovo američkog tipa, bez ‘starosjedilaca’ i centra, turisti se osjećaju kao da im mjesto u potpunosti pripada, a smješteno je na idealnoj poziciji – na visoravni duž prijevoja preko Tauern Alpa. Zaštićeno je od vjetra i nevremena, a okrenuto zabavi i uživanju.

Obertauern je zbog svoje prostranosti, mira i tišine, kao i kvalitetnih staza i ponude, tipične austrijske susretljivosti i gostoljubivosti izuzetno omiljen među skijašima. S obzirom da automobil u Obertauernu nije potreban, mnogi gosti i dođu vlakom. Godišnja popunjenost je rekordna, preko 90 posto kapaciteta, tako da je potrebno na vrijeme rezervirati željene termine za odmor. Jedina zamjerka je mala visinska razlika u pistama (najveća je 610 m.), što je nadomješteno velikim brojem žičara i vučnica. Kružni sistem žičara povezuje većinu kapaciteta tako da je do najbliže žićare potrebna tek kratka šetnja.

obertauern2Većina hotela i apartmana ima izravan pristup na skijaške terene: južno od mjesta ‘kućno’ je brdo Gamsleiten (2337 m), na kom se nalazi i jedna od najtežih staza u Alpama – Gamsleiten 2. Rijetko se uređuje, tako da je uglavnom prekrivena velikom grbama, što je poseban izazov za dobre skijaše. Sa sjeverne strane započinje sustav ciji je najviši vrh Seekareck (2217m).

Žičare su organizirane poput peterokuta, tako da se sve staze mogu proći u smijeru kazaljke na satu. Što se težine staza tiče, može se reći da su uređene po načelu ‘ponešto za svakoga’, a vrlo su dobre i mogućnosti skijanja po dubokom snijegu izvan uređenih staza. Većina staza je primjerena srednjem znanju skijanja i nije birno zahtjevna.

Obertauern je bogat snježnim padalinama, tako da snijega cijele zime ima u dovoljnim količinama. Prometno je dobro smješten, što je također jedan od razloga velike popularnosti ovoga skijališta, naročito na njemačkom tržištu.

Za ovo mjesto uglavnom se odlučuje mlađa populacija željna zabave i roditelji s djecom. Après-ski je među najboljima u Alpama, ne samo u Austriji. Brojni barovi su puni već poslijepodne, odmah nakon skijanja, atmosfera i glazba su odlični, a ima i nekoliko dobrih diskoteka. Restorane da i ne spominjemo. Najveća gužva je na početku i na kraju sezone, kada ima najviše događanja.

obertauern

Privučeni glasinama o dobrom tulumarenju u brdima, i dovoljno širokom mjestu da u njega može stati puno mjesta za provod, još daleke 1965. ovamo su došli članovi The Beatlesa na snimanje zimskih scena za svoj film Help. Višak energije može se ispucati i u sportskom centru u kojem se nalaze bazen, kuglana, solarij te igrališta za skvoš i tenis.

Za skijaško trčanje ima ukupno 28 km staza. Dakle, ne previše, ali su lijepo uređene i ugodne, ako se želi spojiti ugodno s korisnim, odnosno baviti se sportom i razgledati regija. Za ljubitelje daski, postoji fun park.

S obzirom da je u zdravom tijelu zdrav duh i da ne bi bilo loše povremeno osvijestiti činjenicu kako iza tri minute vožnje jedne utrke Svjetskog kupa stoje nebrojeni sati napora i decilitri prolivenog znoja, ovdje možete baciti pogled iza kulisa, odnosno posjetiti Olympia kondicijski centar, koji pod motom ‘Dovest ćemo Vas do vrha…’ već godinama priprema najbolje skijaše, a pod nazivom ‘Herman Maier Training Program’ možete vidjeti kako se za tjelesne napore ovdje od 1996. godine priprema popularni ‘Herminator’.

Za skijaše željne dobre zabave, zanimljivih, a ne prezahtjevnih staza te blizine Hrvatskoj, čini Obertauern odličnim izborom.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Putovanja

Svima koji ove godine razmišljaju o putovanju na zimski odmor sa svojom obitelji ili prijateljima, donosimo nekoliko savjeta kako se pripremiti za boravak na...

Putovanja

Osim Hallstatta na jezeru vrijedi posjetiti i St. Gillen, rodno mjesto Mozartove majke, i St. Wolfgang.

Putovanja

Kranjska Gora živi i ostatak godine kad se snijeg otopi, a priroda oživi u zadivljujućim i prekrasnim bojama.

Događanja

Podijeljena mišljenja naših čitateljica

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.