Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Toplina crvenog Marakeša

Berberska kultura oduševljava milijune turista koji rado uživaju u toplini ovog marokanskog grada.

Magična zemlja Afrika u kojoj leži crveni grad ili Marakeš, stara je arapska izreka u koju će povjerovati svatko tko posjeti ovaj grad u podnožju Atlasa, sav u zelenilu. Grad se u posljednjih 20 godina razvio kao prijestolnica arapskog turizma, uz Casablancu i Tanger, a brojni američki glumci svoje vile kupili su upravo u Marakešu. Vrući pustinjski vjetrovi što pušu iz Sahare unutar ružičasto obojenih zidova medine (staroga grada) i labirinti krivudavih uličica te bazara i tržnica – sve je to dovoljno da se nepovratno zaljubite u ovaj kraljevski grad.

Najpoznatija džamija u gradu je Koutoubija, dovršena u 12. stoljeću i ukrašena s četiri bakrene kugle koje su u originalnoj verziji bile zlatne. U blizini se nalazi palača El Badi koju je sagradio saadijski kralj Ahmed Al Mansour 1578. godine, a sastoji se od 360 raskošno uređenih soba u mramoru, zlatu, oniksu, bjelokosti, cedrovinom i poludragim kamenjem. Tu su i Saadijske grobnice, a ulaz im je u blizini trga Jemma-el-Fna u obližnjem prolazu koji je dodatno sužen brojnim štandovima. Tu je sahranjeno 66 članova kraljevske Saadijske obitelji. Pripremite se na dugačke redove na ulazu. Ako možete, posjetite i nekadašnje javno kupalište.

U klubu Pacha 3000 posjetitelja

Kosybar (45 place des Ferblantiers) nalazi se u neposrednoj blizini džamije Koutoubije, a možete uživati u predivnom pogledu uz veliki izbor koktela. Restoran Le Pavillon (47 Derb Zaouia) nudi veliki izbor domaće i francuske hrane, no cijene su paprene. Najveći klub u gradu je Pacha (Boulevard Mohamed VI), nalazi se na otvorenom i prima više od tri tisuće ljudi, a izvrsna zabava nudi se i na trgu Jemma-el-Fna, uz krotitelje zmija i proročice.

Riyad Al Moussika (62 Der Boutouil) nalazi se unutar zidina medine i predivna je mirna oaza u kojoj se možete opustiti nakon cjelodnevnog hoda. Cijene jednokrevetnih soba su 175 eura. Ako želite pravi luksuz s unutarnjim i vanjskim bazenom, saunom i brojnim buticima, onda je najbolje da odete u La Sultana (403 rue de la Kasbah), hotel s pet zvjezdica, a cijene noćenja kreću se od 400 eura naviše.

Koža upola jeftinija

Arapi su poznati trgovci i ne čudite se ako vas svako malo zaustavljaju na ulici i povlače za rukav. Ako im se svidite i budete uporni u cjenkanju kući možete ponijeti tonu nakita i suvenira. Poznati su u izradi predmeta od kože poput novčanika, remenja i torbi, a cijene su i do 50 posto niže nego u Europi.

Kao tradicionalna muslimanska zemlja, u Maroku nema javnog ljubljenja ili grljenja pa pripazite na to ako putujete s voljenom osobom. Komentari na ženski račun ponekad mogu biti vrlo neugodni, no više je riječ o šali pa ih tako i shvatite. Nemojte se začuditi ako se neki bogati Arap pokušava cjenkati s vašom pratnjom i kupiti vas za ženu.

Iako je Maroko bila popularna destinacija za djecu cvijeća 70-tih godina prošloga stoljeća, ponajprije zbog opojnih sredstava, pripazite namjeravate li ponijeti kući nešto od toga. Policija i carina su vrlo rigorozne, a moguće su i zatvorske kazne.

*  *  *Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

80 dana - toliko mi je trebalo da pronađem posao u Dubaiju.

Dizajn

Prilikom posjete uzbudljivom i egzotičnom Marakešu, posebno se oduševila boravkom u čarobnom hotelu La Mamounia.

Blog

Tajna ženske ljepote stara koliko i civilizacija

Blog

Palača ljepša od bilo čega što možete zamisliti - čak i u stanju najvećeg delirija

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.