Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Tračanje pomaže u karijeri

Naklapanja pridonose zajedništvu, mogu biti i ključna za napredovanje.

Svi koji misle da se najbolje držati podalje od tračeva koji kruže uredom ipak nisu u pravu. Sociolog Christian Schuldt otkrio je za njemački Bild da se naklapanja među kolegama na kraju mogu i isplatiti.

Schuldt smatra da 70 posto informacija o radnom mjestu zaposlenici skupljaju upravo u razgovoru s kolegama te da uspješnu karijeru čini samo 10 posto znanja, dok 90% otpada na popularnost i poznatost.

Ipak, tračeri moraju imati na umu da ne smiju previše oštro napasti neku osobu niti zauzeti kontroverzne stavove te da informacije obavezno moraju širiti dalje.

"Osnovno, ne-pisano pravilo tračanja je da sve zanimljivosti treba podijeliti s ostalima, jer svi imaju pravo znati što se priča", tvrdi Schuldt.

Tračevima na radnom mjestu treba pristupiti sa stilom pošto zlonamjerne priče prije ili kasnije nailaze na osudu. Preporučuje se i određena količina humora jer svi vole biti okruženi zabavnim, veselim ljudima.

"Posjed poželjne informacije osobi koja ju širi dalje, omogućuje određene prednosti. Ona ima ekskluzivno, gotovo tajno znanje kojeg nitko drugi u datom trenutku nema. Što je priča zanimljivija, to će se kolege više čuditi odakle imamo određenu informaciju što utječe na ugled i popularnost među kolegama", zaključuju Schuldt.

Nadređenima se savjetuje da se ne protive tračevima jer oni zapravo doprinose produktivnosti zaposlenika. Naime, tračevi otvaraju pitanja morala, osude i podrške čime daju stabilnost društvenoj skupini i pospješuju međusobne odnose.

Za karijeru je stoga poželjno imati dobar odnos s tajnicom koja je najbolje upućena u sve događaje u poduzeću, dok tračeve uvijek treba širiti isključivo usmeno a nikad pismeno.


www.metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Što učiniti ako ste na radnom mjestu okruženi ljudima koji su skloniji negativnim tračevima? Što ako ste meta upravo vi?

Moj dom

Kada je u pitanju radni prostor, riječ je o jednom od osnovnih uvjeta za rad svakog stručnjaka, pa stoga postavljamo visoke standarde kada je...

Dobar posao

Uopće nije važno je li vaš pogled na život ‘polupuna’ ili ‘poluprazna’ čaša, činjenica je da je izazov kreirati pozitivan stav.

Savjeti stručnjaka

Uz malo više brige i dobru organizaciju moguće je isplanirati adekvatnu prehranu i u nepovoljnim uvjetima kakvi još uvijek vladaju u našem okruženju.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.