Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravlje

Trećina svijeta je pretila

Pretilost je zahvatila sve dobi, regije i ljude svih platežnih razreda

Izreka da ‘polovica svjetskog stanovništva gladuje, a druga polovica drži dijetu’, više ‘ne drži vodu’ jer se čak trećina stanovništva bori s viškom kilograma ili se mogu nazvati pretilima. Pokazuje to studija provedena kroz posljednjih 33 godine u 188 država, kako bogatim tako i u zemljama u razvoju.

Studija Instituta IHME koji djeluje pri Sveučilištu iz Washingtona, a objavljena je u britanskom znanstvenom časopisu The Lancet pratila je prekomjernu težinu na svjetskoj, regionalnoj razini i pojedinačno po zemljama u djece i odraslog stanovništva od 1980. do 2013.

U 33 godine istraživanja, stopa pretilosti ili prekomjerne težine narasla je za 28 posto u odraslih osoba i 47 posto u djece. Broj osoba s prekomjernom težinom ili pretilih narastao je s 857 milijuna 1980., na 2,1 milijarde 2013.

To je više od ukupne svjetske populacije 1927. kada je bilo 2 miljarde ljudi, a danas ih ima 7 milijarda.

Istraživači ističu da je pretilost, nekad bolest bogatih nacija, danas snažno zahvatila sve kronološke dobi, sve regije i ljude svih platežnih razreda, a nijedna zemlja ne uspijeva smanjiti stopu pretilosti.

debljina 1

Zemlje Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, Srednje Amerike i Pacifika te Kariba dosegnule su zapanjujuće visoku stopu pretilosti, pokazuje studija.

Najviša stopa pretilosti među ženama je u Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Omanu, Hondurasu i Bahreinu, a među muškarcima u Novom Zelandu, Bahreinu, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji i Sjedinjenim Državama.

U SAD-u živi 13 posto svih pretilih ljudi svijeta, no oni čine manje od 5 posto američkog stanovništva.

Pretilost je složen problem potaknut dostupnošću jeftine, masne, slatke, slane i visokokalorične nezdrave hrane, popularno zvane “junk food”, ali i porasta sjedilačkog načina života.

hamburger

Loša hrana i nekretanje samo su neki od uzročnika pretilosti, na debljinu utječu i neki lijekovi, stres, manjak sna i genetske predispozicije.

Pretilost je najveći rizični čimbenik za bolesti srca i krvnih žila, srčanog ili moždanog udara, dijabetesa, artritisa i nekih oblika raka, a kronične tegobe izazvane prekomjernom težinom ubiju svake godine oko 3,4 milijuna odraslih ljudi, utvrdila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Problem je najakutniji na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi gdje je pretilo ili prekomjerno teško 58 posto odraslih muškaraca te 65 posto odraslih žena.

Najveći porast uočen je u Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Omanu i Kuvajtu.

debljina

Znanstvenici upozoravaju da pretilost nije “kozmetičko”, estetsko pitanje, već pitanje zdravlja i zato ga valja ozbiljno shvatiti. Najveći problem je u tome što se pojavljuje u vrlo ranoj dobi i raste u 50 posto djece i mladih diljem svijeta.

Što se tiče spolova i razvijenosti zemalja u kojima žive – muškarci su deblji u razvijenim zemljama, a žene u zemljama u razvoju. U bogatim zemljama se pak stopa pretilosti kod odraslih usporava u posljednjih osam godina.

Ipak postoje zemlje u kojima je više od polovice stanovništva pretilo, a to su Sjedinjene Američke Države, Kina, Indija, Rusija, Brazil, Meksiko, Egipat, Njemačka, Pakistan te Indonezija.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Suncokreti na oblacima

Samoća je zaista opasna i zaista stvara ovisnost jednom kad je onako pošteno okusiš i probaš.

Trendovi

Kako bi nas ovog ljeta motivirao da ponosno ispričamo priče upisane na našoj koži, Dove je objavio poseban rječnik.

Savjeti stručnjaka

Jedan od noviteta na hrvatskom tržištu, koji će sigurno opravdati povjerenje, jest Collagen Nutriage, brenda Forever Young.

Savjeti stručnjaka

Ova slatka rođakinja limuna, prepoznatljivog je okusa koji podsjeća na Karibe.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.