Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Trening za mozak: Donosimo nekoliko vježbi za mozak

Osim što trenirate mozak, ove vježbe će vam pomoći da postanete otvoreniji i hrabriji u stjecanju novih iskustva i vještina te vas učiniti još zanimljivijim sugovornikom.

Sigurno vam se dogodilo da se ne možete sjetiti kako se nešto zove. I baš zbog toga, poput mišića, i naš mozak treba vježbe. Trening za mozak moguć je u svakoj životnoj dobi. Dapače, što smo stariji, to se intenzivnije trebamo posvetiti njegovoj dobroj formi, posebno u godinama kada fizički postajemo ograničeni, piše zivim.hr.

Osim što trenirate mozak, ove vježbe će vam pomoći da postanete otvoreniji i hrabriji u stjecanju novih iskustva i vještina te vas učiniti još zanimljivijim sugovornikom.

Iznenadite mozak

Svjesno izlaganje novim i složenim aktivnostima drži nas budnim, prisutnim i svježim. Vježbanjem mozga razvijamo bolje pamćenje, brže reakcije, veću kreativnost, povećavamo koncentraciju i podižemo raspoloženje.

Mijenjajte rutu

Osim rute kojom vozite, odnosi i na rute kojima hodate, vozite bicikl pa čak i na rute javnog prijevoza. Korištenjem različitih načina kretanja mijenjamo okruženje, vidimo drugačije slike, imamo drugačije reakcije i moramo iznova, s punom pažnjom, upotrijebiti svoj mozak.

Istovremeno koristite sva čula

Iako se možda ne čini tako, ovu vježbu je vrlo jednostavno izvesti. Sjednite i razgovarajte s prijateljima u toploj prostoriji, slušajte glazbu u pozadini, osjetite mirise. Zaigrajte uz to omiljenu društvenu igru i napravili ste stimulirajuću vježbu za svoj mozak.

Naučite nešto novo

Oduvijek ste željeli naučiti svirati gitaru? Sramežljivi ste? Odlično, iskoristite prvu priliku za pjevanje u javnosti ili pričanje viceva. Isprobajte neki novi sport, otiđite u neku drugu teretanu… Nova putovanja, nova prijateljstva i prihvaćanje različitosti, također, vrlo učinkovito vježbaju naš mozak.

Koristite teži način

U sljedećih mjesec dana pokušajte barem pet minuta pisati nedominantnom rukom. Koristite li kalkulator čak i za tablicu množenja? Pospremite ga u ladicu i podsjetite se kako na starinski način izvesti osnovne matematičke operacije koje ste naučili u osnovnoj školi. Sve pišete na računalu? Kupite bilježnicu ili rokovnik i probajte neko vrijeme voditi bilješke rukom.

Više

Savjeti stručnjaka

Kad pomislimo na sezonsku depresiju, niža emocionalna stanja obično povezujemo s hladnim, sivim vremenom.

Savjeti stručnjaka

Ako vam migrena otežava život, možda biste trebali razmotriti vježbanje kao intervenciju za upravljanje simptomima i smanjenje učestalosti napadaja. I

Budi fit

Kada bi postojala tableta koja bi imala isti učinak kao i tjelovježba, biste li je uzimali ili biste ipak odradili svoju dnevnu dozu rekreacije?...

Anja može sve

Sigurna sam kako mislite da u Hrvatskoj nema toliko amputiraca, jer takve stvari se najčešće događaju u mnogoljudnijim zemljama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.