Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dizajn

Trodimenzionalna budućnost književnosti

Likovi doslovno iskaču iz knjiga.

Južnokorejski znanstvenici razvili su 3-D tehnologiju koja će se primjenjivati za čitanje knjiga. Korisnici 3-D naočala prilikom čitanja knjiga moći će doživjeti potpuni opis likova, koji će izlaziti iz slike i prikazivati se na stranicama knjige. Tehnologija je namijenjena masovnom tržištu, a postoji i mogućnost primjene u muzejima.

Poticaj naglom razvoju 3-D tehnologije zasigurno su dali veliki filmski hitovi poput „Avatara“ i „Alise u zemlju čudesa.“ Prikazivanje tih filmskih hitova u kinima, masovno je potaknulo izradu i prodaju 3-D televizora, a u izradi su i 3-D igraće konzole, za koje proizvođači vjeruju da će uskoro preplaviti tržište.

Narodne priče u 3D tehnologiji

No, znanstvenici sa Gwingju, instituta za znanost i tehnologiju u Južnoj Koreji otišli su korak dalje. Oni su razvili 3-D mogućnost čitanja knjiga, animiravši dvije dječje knjige s Korejskim narodnim pričama.

Slike u knjizi imaju ugrađene čipove koji aktiviraju animaciju, ako se u njih gleda kroz 3-D naočale. Likovi nam doslovno „iskaču iz stranica“ prikazuju nam se u trodimenzionalnom obliku.

S obzirom da je mnogima danas čitanje mrsko i ne prakticiraju ga, možda ih baš ova nova tehnologija potakne u tome.

Tehnologija za masovno tržište

– Trebalo nam je tri godine da razvijemo softver za ovaj projekt, – rekao je Kim Sang-Cheol, vođa tima projekta.

Kim je također istaknuo da bi se tehnologija mogla koristiti za bilo koju vrstu knjiga te eventualno za gledanje slika u muzejima. Proizvod su Koreanci namijenili za masovno tržište, pa cijene trodimenzionalnih svjetova među koricama ne bi smjele biti visoke.

Profitiraj.hr


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dizajn

Bez pogovora, tehnologija je postala sastavni dio našeg života pa su samim time i tehnološki proizvodi poput televizora dizajnom svake godine sve bolji, zanimljiviji...

Dobar posao

Visoko kvalitetna tehnologija, inovativan dizajn i jednostavna upotreba čine Bioptron svjetlosnu terapiju vrlo učinkovitom.

Trendovi

Izbor sunčanih modela je nevjerojatno velik, ali ako tražite model s kojim možete otići toliko daleko, prva stvar koju trebate uzeti u obzir je...

Fashion report

Smatraju se jednim od najvažnijih modnih dodataka, a ovog proljeća svijet sunčanih naočala cvjeta prekrasnim komadima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.