Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Trogodišnjak me ne sluša

Moj sin ima tri godine i uopće me ne sluša. Kažem mu jedno, on napravi drugo! Što da radim?

Mnogi roditelji se u žale na neposluh „trogodišnjaka“, osjećaju se bespomoćno i ne znaju što točno poduzeti. Privucite djetetovu pozornost. Kad mu nešto želite objasniti, pričajte mu jasno, smireno i gledajte ga ravno u oči. Dajte konkretnu uputu što i kako treba napraviti.

Budete dosljedni jer dijete mora dobiti argumentirano objašnjenje zašto se nešto ne smije ili zašto se sad treba prestati igrati.

Izbjegnite "pregovore"

Postavljate li pravila poput: „Idemo iz parka za pet minuta”, toga se trebate i držati. Naime, ako popustite ili pregovarate, dijete vas neće ozbiljno shvatiti ili će se pregovaranje pretvoriti u plač.

Često ste umorni, ne pregovara vam se oko svega i ne želite scene, pa odlazite u krajnosti. Popustljivost nije rješenje. Za dosljednost u odgoju treba imati vremena.

Bez prijetnji i nasilja

Nikako ne pribjegavajte fizičkom kažnjavanju. Prijetnjom ćete postići samo to da vas se dijete boji. Dijete ima slobodnu volju i mogućnost izbora, a roditelji im tu mogućnost moraju pružiti.

Odrasli usmjeravaju i sudjeluju u djetetovom sazrijevanju. Granice se moraju postaviti dosljedno i čvrsto, a odgoj treba shvatiti kao dugotrajan i postupan proces.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Ana Vorkapić, dizajnerica i fotografkinja, uživa u fotografiji, voli izazove i uvijek je spremna na suradnju i dogovor…

Obitelj

Sasvim je normalna i prirodna stvar da roditelji štite svoju djecu no ponekad znaju prijeći granicu.

Dobar posao

Maja Bachler, sociologinja i slikarica, umjetničkoj sceni poznata od ranije svojim zadnjim likovnim ciklusom „La Folie“.

Drama Queen

Ne znam kako se ta djeca ponašaju doma, ali evidentno je da je kućni odgoj zakazao.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.