Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Trogodišnjak me ne sluša

Moj sin ima tri godine i uopće me ne sluša. Kažem mu jedno, on napravi drugo! Što da radim?

Mnogi roditelji se u žale na neposluh „trogodišnjaka“, osjećaju se bespomoćno i ne znaju što točno poduzeti. Privucite djetetovu pozornost. Kad mu nešto želite objasniti, pričajte mu jasno, smireno i gledajte ga ravno u oči. Dajte konkretnu uputu što i kako treba napraviti.

Budete dosljedni jer dijete mora dobiti argumentirano objašnjenje zašto se nešto ne smije ili zašto se sad treba prestati igrati.

Izbjegnite "pregovore"

Postavljate li pravila poput: „Idemo iz parka za pet minuta”, toga se trebate i držati. Naime, ako popustite ili pregovarate, dijete vas neće ozbiljno shvatiti ili će se pregovaranje pretvoriti u plač.

Često ste umorni, ne pregovara vam se oko svega i ne želite scene, pa odlazite u krajnosti. Popustljivost nije rješenje. Za dosljednost u odgoju treba imati vremena.

Bez prijetnji i nasilja

Nikako ne pribjegavajte fizičkom kažnjavanju. Prijetnjom ćete postići samo to da vas se dijete boji. Dijete ima slobodnu volju i mogućnost izbora, a roditelji im tu mogućnost moraju pružiti.

Odrasli usmjeravaju i sudjeluju u djetetovom sazrijevanju. Granice se moraju postaviti dosljedno i čvrsto, a odgoj treba shvatiti kao dugotrajan i postupan proces.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Nažalost, ljude 'teškog' karaktera i negativne odnose pune konflikata ne možemo samo tako eliminirati iz života, posebno ako poteškoće imamo s članovima obitelji, kolegama...

Obitelj

Iako su izazovi koje digitalno doba stavlja pred djecu i roditelje ogromni i svakodnevni, prebroditi se mogu jedino zajedno.

She Book Club

Djeci trebaju okruženja koja će im pružiti dovoljno mjesta za pojedinu aktivnost ili istraživanje pa mnogi teoretičari Reggio metode prostor nazivaju – trećim odgajateljem!

She Book Club

Vrtići koji rade prema metodi Marije Montessori uživaju sve veću popularnost diljem svijeta i njihov broj svake godine sve više raste.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.