Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
U organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatske znanstvene zaklade iz Sydneya te Sveučilišta Macquarie, u Sydneyu se od 23. do 28. veljače održava Međunarodna konferencija o hrvatskom jeziku, pod nazivom "Hrvatska i hrvatski jezik u godini 2020.", priopćeno je danas iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.<br />

Kultura

U Australiji počela međunarodna konferencija o hrvatskom jeziku

U organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatske znanstvene zaklade iz Sydneya te Sveučilišta Macquarie, u Sydneyu se od 23. do 28. veljače održava Međunarodna konferencija o hrvatskom jeziku, pod nazivom "Hrvatska i hrvatski jezik u godini 2020.", priopćeno je danas iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Skup se održava u povodu 30. obljetnice priznanja hrvatskoga jezika u Australiji, te 25. obljetnice pokretanja hrvatskih studija pri Sveučilištu Macquarie.

Hrvatski studij na Sveučilištu Macquarie u Sidneyu prvi je studij hrvatskog jezika pokrenut izvan Hrvatske, a s vremenom je prerastao u Centar za hrvatske studije, čija je misija očuvanje hrvatskog jezika i identiteta u drugom i trećem naraštaju iseljenika, te promocija Hrvatske i njezine kulture u zajednicama australskih i novozelandskih Hrvata.

Od pokretanja do danas, Hrvatski je studij pohađalo preko 3000 studenata.

Otvarajući konferenciju, državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa dr. Radovan Fuchs zahvalio se australskoj Vladi na potpori pri pokretanju studija, kao i Sveučilištu Macquarie na dugogodišnjoj podršci razvitku hrvatskih studija.

Ministarstvo je, u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika, organiziralo u nekoliko australskih gradova radionice hrvatskoga jezika i kulture za djecu, mladež, roditelje i učitelje.

Ono trenutačno skrbi o 36 službenih razmjenskih lektorata hrvatskoga jezika i književnosti te dva centra za hrvatske studije, u Australiji i Kanadi.

Osim tih lektorata i centara koji u 21 zemlji obuhvaćaju više od 2000 studenata, Ministarstvo također podupire i rad još tridesetak samostalnih lektorata koji nisu u njegovoj nadležnosti.

(Hina)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.