Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Odnosi

Silovanje zbog dosade?

U Aziji 23 posto muškaraca priznalo silovanje

Iako možda većina od nas odbija vjerovati u činjenicu da je silovanje uobičajeno u vezama, ovakvo nasilje nad ženama potvrđeno je još jednim istraživanjem UN-a u kojemu je sudjelovalo deset tisuća muškaraca iz šest azijskih zemalja.

Od ispitanih muškaraca, svaki deseti priznao je silovanje žene koja mu nije partnerica, a gotovo četvrtina muškaraca u istraživanju UN-a o nasilju nad ženama u nekim dijelovima Azije priznalo je počinjenje najmanje jednog silovanja.

Od onih koji su počinili silovanje, nešto manje od pola priznalo je da je to učinilo više od jednom.

Prva multinacionalna studija o raširenosti nasilja nad ženama i razlozima za takvo ponašanje, pokazala je da njegova raširenost jako varira po zemljama.

U Papui Novoj Gvineji više od 60 posto ispitanika priznalo je da je ženu prislilo na seks. U urbanim dijelovima Bangladeša i na Šri Lanci situacija je obrnuta, samo je oko 10 posto muškaraca priznalo silovanje.

U Kini, Kambodži i Indoneziji postotak silovatelja se kreće od 20 do 50 posto.

Autori studije, koja je dijelom objavljena u časopisu The Lancet Global Health, napominju da rezultati ne predstavljaju cijelu azijsko-pacifičku regiju, ali daju dobar uvid u situaciju u zemljama u kojima se vršilo istraživanje.

Gotovo tri četvrtine onih koji su priznali najmanje jedno silovanje kažu da su to učinili jer im te žene pripadaju.

silovanje 1‘Oni vjeruju da imaju pravo na seks sa ženom bez obzira na njezin pristanak’, kaže autorica studije dr Emma Fulu. Drugi najčešći razlog za prisiljavanje na seks je dosada. Treći je neki oblik kažnjavanja žene, dodaje Fulu. Možda iznenađujuće, najmanje spominjani razlog je alkohol.

Muškarci koji su iskusili neki oblik nasilja kao djeca, posebno seksualno zlostavljanje, češći su silovatelji u odrasloj dobi.

Kada je u pitanju silovanje izvan veze, većina počinitelja su to prvi puta napravili kao adolescenti, što potvrđuje da su mladi ljudi ključna ciljana skupina prevencije silovanja.

Rezultati studije objavljeni su baš na dan kada su četvorica osumnjičenih za grupno silovanje i ubojstvo studentice u prosincu u New Delhiju proglašeni krivima. Studentica je napadnuta i silovana 16. prosinca u autobusu kojim se s prijateljem vraćala iz kina. Umrla je od ozljeda 29. prosinca u bolnici u Singapuru. Njezino je ubojstvo zgrozilo javnost, potaknulo velike prosvjede i javnu raspravu o položaju žena u tradicionalno patrijarhalnom indijskom društvu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Istraživanje čiji su nalazi objavljeni u časopisu BMC Public Health otkrilo je da je ispijanje kave s kofeinom i bez kofeina povezno sa smanjenim...

Obitelj

Odabir da dijete boravi pred ekranom često je lak izbor.

Duh i tijelo

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu ‘International Society of Sports Nutrition’ ispijanje jake kave prije vježbanja može pomoći u sagorijevanju dodatnih masti.

Duh i tijelo

Ako ste pod stresom, nešto vas muči i ne možete zaspati, nutricionisti časopisa Men´s Health savjetuju kako riješiti taj problem.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.