Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

U Hrvatskoj od zatajivanja srca boluje oko 80.000 osoba

Zatajivanje srca je jedna od najčešćih zloćudnih bolesti u svijetu, čak dva posto populacije boluje od zatajivanja srca, točnije oko 80.000 osoba u Hrvatskoj ima dijagnosticiranu bolest zatajenja srca.

Zatajivanje srca je jedna od najčešćih zloćudnih bolesti u svijetu, čak dva posto populacije boluje od zatajivanja srca, točnije oko 80.000 osoba u Hrvatskoj ima dijagnosticiranu bolest zatajenja srca. Smrtnost ove bolesti je iznimno visoka, nažalost 50 % pacijenata kojima je dijagnosticirana bolest zatajivanja srca, umire unutar pet godina. Prognoze preživljavanja ove bolesti daleko su lošije od mnogih oblika karcinoma.

Važno je znati da su najčešći čimbenici rizika bolesti zatajivanja srca upravo koronarna bolest, odnosno prekasno liječen infarkt miokarda, zatim višegodišnja neliječenja arterijska hipertenzija,  šećerna bolest (oko jedne trećine ili više oboljelih od dijabetesa boluje od zatajivanja srca), pretilost i poremećaj metabolizma masnoća u krvi koji pogoduje nastanku ateroskleroze koronarnih arterija.

Jedan od glavnih ciljeva ove javnozdravstvene kampanje je podizanje svijesti o važnosti rane i ispravne dijagnostike ove bolesti. Naime, moderno liječenje je učinkovito i može USPORITI NAPREDOVANJE BOLESTI, kao i produljiti preživljavanje za 10 ili više godina. Optimalno liječenje poboljšava KAKVOĆU ŽIVOTA, funkcijsku sposobnosti, smanjuje potrebu za hospitalizacijama, sprječava akutizaciju bolesti i PRODULJUJE PREŽIVLJAVANJE.

Na Trgu bana Josipa Jelačića uz besplatna testiranja i provjeru kardiovaskularnog rizika, svi zainteresirani građani moći će naučiti postupak kardio-pulmonalne reanimacije kojeg u sklopu projekta „Oživi me“ provodi Zaklada Hrvatska kuća srca i Udruga StEPP, a ovim povodom priključit će im se i Studentska sekcija za kardiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruga studenata prehrambeno biotehnološkog fakulteta PROBION te Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara.

Povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o zatajivanju srca Hrvatsko Kardiološko društvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Zakladom Hrvatska kuća srca organizira javno zdravstvenu akciju 25. svibnja u subotu u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića od 9.30 do 13.00 sati. U sklopu javno zdravstvene akcije liječnici i medicinsko osoblje informirat će građane o rizicima zatajivanja srca, mogućnostima dijagnostike te liječenju.

Tim povodom građani će imati priliku besplatno provjeriti vlastite čimbenike rizika – visina arterijskog tlaka, razina glukoze i kolesterola u krvi – te će dobiti savjete o zdravom načinu života,  ponajprije o zdravoj prehrani.

Budite odgovorni prema svojem zdravlju, dođite u subotu na Trg bana Josipa Jelačića i informirajte se o bolesti zatajenja srca.

Ne propustite

Gastronomija

Ova salata je vrlo aromatična i osvježavajuća, tako da je idealan izbor za tople dane te ide odlično uz roštilj

Budi fit

U slučaju da mislite da će vam ova kolumna dati quick fix, stanite sad čitati jer ovo nije takav đir.

Darivanje

ALATI predstavljaju dinamičnu, na rezultate usmjerenu vježbu, čiji je cilj čitatelju pružiti neposredno olakšanje od dugotrajnih problema te uspostavu kontrole - i nade.

Savjeti stručnjaka

Redovita zdrava stolica prva je predispozicija zdravlja crijeva

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.