Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

U kupnju preko granice

GfK-ovo istraživanje gdje Hrvati troše kućni budžet.

Posljednja godina kada je velik broj naših građana odlazio u kupnju u susjedne zemlje bila je 2000.; trećina hrvatskih kućanstava tada je obavljala velike kupnje svakodnevnih potrepština izvan granica Republike Hrvatske.

Slavonci najčešće u inozemstvo

Kriza je sada ponovo je aktivirala taj oblik opskrbe pa ove godine petina kućanstava opet u gotovo redovitoj kupovini preko granice. Koliko se god dio trgovaca i proizvođača trudi sniziti cijene u Hrvatskoj, to očito nije dovoljno za kućne budžete kojima raspolažu naši građani pa se tako prihod naših kućanstava prelijeva u susjedstvo.

Od veljače do lipnja ove godine svaki je mjesec u kupnju preko granice odlazilo od 14 do 19 posto kućanstava. Tako je na primjer u lipnju ukupno 15 posto kućanstava kupovalo u susjedstvu. Najviše ih je bilo iz Slavonije (27 posto), Istre i Primorja (24 posto), slijedi Zagreb s okolicom te Lika, Kordun, Banovina (po 13 posto), pa sjeverna Hrvatska (deset posto) i Dalmacija (sedam posto).

Zanimljivo je da su u te kupnje nešto više išli građani visoke stručne spreme (20 posto) ili srednje stručne spreme (17 posto), osobe u stalnom radnom odnosu (22 posto), iz kućanstava s četvero i petero članova (oko 20 posto), srednjih ili viših mjesečnih prihoda kućanstva (od 18 do 20 posto)…

Obavezna odjeća i obuća

U inozemstvu se kupuje svašta. Oni koji su bili u kupnji u lipnju gotovo obavezno kupili su nešto od odjeće i obuće (65 posto). Te su proizvode najviše kupili putnici iz Zagreba (81 posto) i iz Istre (86 posto).

Od proizvoda svakodnevne potrošnje, ima tu sredstava za pranje i čišćenje (21 posto), sredstava za osobnu higijenu (20 posto), mlijeka i mliječnih prerađevina, kave, bezalkoholnih i alkoholnih pića (po oko 17 do 22 posto), mesa i prerađevina (13 posto), cigareta (oko 40 posto) pa sve do bijele tehnike (četiri posto).

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Seks

Kada je u pitanju seksualno uzbuđenje, ženski um i tijelo nisu ni približno u ravnoteži kao što je to slučaj kod muškaraca.

Duh i tijelo

Odlazak na posao čini vas nervoznom?! Kažu, kurkuma pomaže.

Savjeti stručnjaka

Još donedavno ljudi su jeli manje, a kretali se više.

Seks

Iz muške perspektive može se činiti da bilo što može navesti ženu da iznenada odluči da više ne želi imati seks.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.