Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Putovanja

U „Nigdjezemskoj“ budi „Nigdjezemac“

Kao stranac ne morate biti potpuna neznalica.

Prilagodite se kulturi i izbjegnite neugodnosti

Austrija

Ako vas put odvede u Austriju, pri susretu se rukujte sa svima. To je pokazatelj dobrog odgoja. S domaćinima ne razgovarajte o poslu, osim ako oni ne započnu tu temu.
Kod plaćanja računa u restoranu nipošto se nemojte svađati, kako to zna biti često našoj domovini. Naime, običaj je da objed plaća onaj koji pozove. Naravno dođite na vrijeme, Austrijanci ne misle da je damski i džentlmenski kasniti, već izričito cijene točnost. I knedle ili valjuške ne režite nožem, već isključivo koristite vilicu!

Njemačka
Ako ste se dogovorili na sastanak, dođite na vrijeme. Predstavljajte se prezimenom i bez titule. Ulazi li u sobu starija osoba, pristojno ustanite. Nemojte pretjerivati s komplimentima kako vašim pristojnim domaćinima ne bi bilo neugodno.
Domaćin će vam za stolom poželjeti „Gutten apetit“, što je ujedno znak da možete početi s jelom. Prije toga se nemojte latiti vilice i noža, s kojima morate jesti sve, pa i sendvič.

Italija

Na opuštenom Mediteranu, također postoje pravila. Najviše kad se radi o špagetima. Naime, špagete nemojte namotavati vilicom na žlicu, već to činite na rubu tanjura, tako ćete izgledati kao pravi autohtoni Talijan ili barem stranac koji poštuje običaje.
Nemojte podrigivati, to se smatra vulgarnim, a arogancija i grubost su također su neprihvatljivi. I nemojte naručivati cappuccino poslije podne, to je samo jutarnji napitak. Kako je Italija zemlja mode, oblačite se šik, iako pomalo konzervativno. U Italiji je važno imati stila i dobro se hraniti.

Španjolska

Kad ste u Španjolskoj, oprezno s hranom. Namojte da vam oči budu veće od želuca te stavite na tanjur samo onoliko koliko možete pojesti. Španjolci smatraju nepristojnim ostavljanje hrane na tanjuru, a još više bacanje.
Kasniti u ovoj temperamentnoj zemlji uobičajena je stvar, na sjeveru je normalno doći 15 minuta kasnije. Naravno, što južnije to opuštenije pa je na jugu zemlje dopušteno kasniti i po pola sata.
Postoji iznimka, nikad nemojte kasniti ako idete na borbu bikova!

Francuska

Francuzi iznimno cijene privatnost, stoga nemojte biti upadljivi. Nemojte se češkati i zijevati, to je nepristojno.
Voće nikad nemojte jesti cijelo, već ga ogulite i narežite, dok hrskavu baquette kidajte rukama, a ne nožem. Iako je običaj nešto popiti prije ručka, nemojte da to u Francuskoj bude martini ili viski, jer stanovnici ove zemlje vjeruju da ta alkoholna pića umrtvljuju nepce.
Francuzi nisu skloni humoru pa izbjegavajte zbijanje šala i pričanje viceva.

Velika Britanija

Na otoku za razliku od Španjolaca pristojno je ostaviti nešto hrane na tanjuru te ubrzo nakon jela ustati i otići. Uvijek pričekajte domaćina koji prvi počinje jesti pa tek onda i vi počnite.
Lagano se rukujte te uvijek pridržite vrata osobi iza sebe. Nemojte navaljivati, gnjaviti i biti uporni, a i upadanje u riječ smatra se krajnje nepristojnim.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Putovanja

Odgovornost prema destinaciji koju posjećujemo izražavamo upravo na način da ju čuvamo i da ju nakon našeg odlaska ostavimo čistu i netaknutu, baš onakvu...

Gušterica

Za taj vikend poziv je stigao iz Falkensteiner Schlosshotela u Veldenu na Worthersee ili po naški na Vrbskom jezeru. Vikend u dvorcu na austrijskom...

Gastronomija

Pokladnice su dobile naziv po pokladama, riječi koja dolazi od starohrvatskog glagola "klasti" = prerušavati se.

Savjeti i preporuke

Prvi korak do lijepe, glatke i mekane kože podrazumijeva piling.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.