Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

U novoj godini još niže cijene stanova

Prosinac je donio porast cijena u Splitu i Osijeku, a pad u Zagrebu i Dubrovniku.

Pad cijena stanova, kao i njihove prodaje, jedna su od osnovnih obilježja 2010. godine. Podaci portala Crozilla.com pokazuju da se trend pada cijena nastavio i u prosincu, u kojem je na mjesečnoj razini zabilježen pad od 0,8%.U odnosu na prosinac prošle godine, zabilježen je pad cijena stanova u visini od 3,1%. Usporedimo li cijene stanova s onima iz prosinca 2008. godine, uvidjeti ćemo da su današnje cijene niže čak za 10%.

Maruška Vizek sa zagrebačkog Ekonomskog instituta govori: "Pad cijena je zagarantiran nepovoljnim gospodarskim kretanjima, i to prvenstveno rastom nezaposlenosti, smanjivanjem plaća, potrošačkim pesimizmom, ali i nepovoljnijim uvjetima financiranja. Dodatan pritisak na pad cijena bi se mogao dogoditi ako se tijekom predstojeće godine uvede porez na imovinu u bilo kakvom obliku."

Cijene u prosincu

Najveći porast cijena tijekom prosinca bilježi Split u kojem su cijene stanova među najskupljima u Hrvatskoj. U tom su gradu cijene porasle za 2,3% i ovog su prosinca iznosile 2125 eura po metru kvadratnom. Nakon nekoliko mjeseci i Osijek je osjetio blagi porast cijena stanova od 0,7%, koji je rezultirao cijenom od 966 eura po metru kvadratnom. Cijene stanova su jedva primjetno porasle i u Zadru, a prosječna je cijena metra kvadratnog u tom gradu iznosila 1576 eura. Pula je u prosincu po pitanju cijena ostala na razini onih iz studenog i iznosile su 1434 eura po metru kvadratnom.Podaci portala Crozilla.com pokazuju da je najizraženiji pad cijena u prosincu zabilježio grad Dubrovnik, gdje su cijene stanova pale 4% te su se "spustile" na 3196 eura po metru kvadratnom. Cijene su u Rijeci zabilježile pad od 0,4%, pa su cijene tamošnjih stanova u prosincu iznosile 1631 euro po metru kvadratnom. Blagi pad od 1% dogodio se i Zagrebu, pa su tako cijene u našoj metropoli iznosile 1806 eura po metru kvadratnom.

Promjene cijena na mjesečnoj razini u Zagrebu bilježe negativan predznak. Podaci portala Crozilla.com pokazuju da je u prosincu pad cijena vidljiv u svim dijelovima grada. Najskuplji dio grada i dalje je Centar, u kojem je cijena kvadrata još uvijek preko 2000 eura po metru kvadratnom. Ta je cijena u prosincu iznosila 2097 eura, što pokazuje i mjesečni pad cijene od 1,2%. Najpovoljniji dio grada, Novi Zagreb, ovog je prosinca bilježio pad u cijenama od 2,8%, a one su se spustile na 1538 eura po metru kvadratnom. Cijene stanova u zapadnom dijelu grada u prosincu su pale za 0,4%, a cijena je kvadrata iznosila 1721 euro. Prema podacima portala Crozilla.com, istočni dijelovi grada također bilježe pad cijena stanova, a prosinačke cijene bilježe pad od 0,7 % te iznose 1774 eura po metru kvadratnom. Posjetitelji portala Crozilla.com u prosincu su pokazali najveći interes za Centar, Trešnjevku, Jarun i Črnomerec.

Najtraženiji stanovi

Podaci portala Crozilla.com pokazuju da su našim posjetiteljima najatraktivniji stanovi na području Zagreba, Splita, Zadra i Samobora. Od stranih posjetitelja koji su u prosincu pretraživali stanove iz ponude Crozilla.com, najveći je broj dolazio iz BiH, Njemačke, Italije i Slovenije. Na visokom su se petom mjestu našli posjetitelji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zagreb, Istra i Split – područja su na kojima su strani posjetitelji portala Crozilla.com u prosincu najviše pretraživali stanove koji su na prodaju. Naše Arapske posjetitelje u prosincu je zanimao samo grad Zagreb, a stanove su pretraživali u najskupljim kvartovima poput Centra i Medvešćaka.

Što nas čeka sljedeće godine?

Kakvo nas stanje na tržištu nekretnina očekuje sljedeće godine, za portal Crozilla.com svoje je mišljenje dala Maruška Vizek: "Postepeni pad cijena će se nastaviti dok god se na tržištu nalaze velike zalihe neprodanih stanova koje su postale uteg oko vrata građevinarima i bankama i koje koče pokretanje novih stambenih projekata. Dinamika daljnjeg pada cijena ovisit će značajno i o razvoju odnosa na relaciji građevinski sektor – banke, gdje će biti ključno koji će od ta dva navedena sektora biti prvi prisiljen povući crtu i progutati gubitke. Za sada, i jedan i drugi sektor se bave prebacivanjem odgovornosti na onog drugog ili pokušajima prebacivanja odgovornosti na državu."

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Suncokreti na oblacima

Sve češće i češće izbjegavam gomile natiskanih ljudi, zatvorene i zadimljene prostore, abnormalne buke.

Moj dom

Kupnja prvog stana jedan je od najvažnijih trenutaka u svačijem životu.

Dobar posao

Budući da je Hrvatska u posljednjih nekoliko desetljeća postala popularna turistička destinacija, ne čudi da je interes za nekretninama u Hrvatskoj u istom razdoblju...

Dobar posao

Kolika je cijena besplatnoga?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.