U šarenom kaosu napravio red

Možda nije riješio pitanje svjetskog mira ili izumio lijek za rak, ali za one koji odvajaju svoje m&m's ili skittles bombone po bojama, električni inženjer Brian Egenriether stvorio je revolucionaran izum – aparat koji će obaviti taj 'prljavi posao' umjesto vas.

Iz gomile šarenih bombončića odvojiti će baš onu boju koju volite. 

Ako ste jedan od onih koji iz nepoznatog razloga odvajaju crvene ili narančaste bombončiće od ostatka – ne brinite. Patite od pojave koja toliko raširena u ljudi diljem svijeta, da i nije toliko neobična.

Neki bi je nazvali opsesivno kompulzivnim poremećajem, dok je drugi povezuju s bojom kose ili očiju slatkoljupca (ovo treće baš i nema smisla jer ne znamo nikoga s primjerice ljubičastim ili crvenim očima).

Većina je onih koji kažu da biraju određene boje skittlesa zbog okusa, ali ne mogu objasniti koji je razlog separacije njihove čokoladne 'braće'.

I dok se većina svijeta pita zašto to radimo, Brian Egenriether odlučio je tomu stati na kraj.

Zašto bi prljali naše pohlepne prstiće kada umjesto nas to može raditi stroj? Pitao se to ovaj inženjer i napravio čudnovatu napravu koja šarene bombone automatski raspoređuje u odvojene keramičke zdjelice na dnu aparata iz kojih lako možete grabiti čak i kad je aparat u 'punom pogonu'.

Stroj je napravio od epoksidne smole, drva i plastike. U njega je prenamijenio hranilicu za ptice kao cijev kroz koju prolaze bombončići i teleskop koji je poslužio kao dio detektora za boje. Pokreću ga tri servo motora, a boje raspoznaje pomoću senzora koristeći crvene, plave i zelene filtere.

Da napravi ovaj neobičan kućni aparat Brianu je trebalo pet do šest vikenda dok separator bombončića svoj posao obavlja relativno brzo. Kako vam čekanje ne bi dosadilo, možete ga i otvoriti te gledati kako 'skenira' sve te bombončiće.

I za kraj samo možemo reći: možda je ovo malen korak za čovječanstvo, no velik za čovjeka od npr. crvenih skittlesa.