Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Putovanja

U Skopje za Praznik rada

Imate četiri dana slobodno? Možete ih dobro iskoristiti izletom u Skopje.

Skopje je glavni grad Republike Makedonije, a on je ujedno i najveći grad te države. Prekrasna arhitektura, dobar noćni život i prihvatljive cijene su ono što vas može potaknuti da ga posjetite.

Grad je smješten u dolini rijeke Vardar koja prolazi gradom.

Prijevoz Zagreb – Skopje

Iz Zagreba možete krenuti već 30. travnja nakon posla. S autobusnog kolodvora autobus polazi u 18 sati te u 5 sati sljedećeg dana stižete na cilj. Povratak je u nedjelju u 17 sati i u Zagreb dođete u šest ujutro. Povratna karta je 685 kuna.

Možete ići i zrakoplovom, karta Croatia Airlinesa je oko 2.000 kuna.

Znamenitosti

Bizantska crkva Svetog Pantelejmona u Nerezima koja je podignuta u 12. stoljeću poznata je po svojim freskama. Zanimljiva ja i Crkva Svetog Spasa koja je djelomično građena pod zemljom zbog turskog zakona po kojem crkve nisu smjele nadvisivati džamije.

Kameni most u centru grada preko Vardara sagrađen u 15. stoljeću. Sjedište Makedonske pravoslavne crkve nalazi se u Katedrali Svetog Klimenta Ohridskog koja je dovršena tek 1990. godine.

U zgradi Muzeja grada Skopja nalazi se sat koji se zaustavio u pet sati i sedamnaest minuta točno u vrijeme potresa koji je pogodio Skopje 1963. godine.

Podno tvrđave Kale nalazi se stari orijentalni dio grada – pazar, čaršija i džamije.

Koji su dobri restorani?

Ako se odlučite vani hraniti proći ćete znatno jeftinije nego u Hrvatskoj. Pravi balkanski štih u hrani i ambijentu, a dobro je poznato da Makedonci vole dobro jesti.

Osim što su gostoljubivi Makedonci i dobro kuhaju. Svakako posjetite restoran Makedonska kuća (ul. Mitropolita Teodozija Gologanova 6) ili Dojrana (Ul. 513 22b) koja uz to što nudi domaću hranu ima i odličan roštilj.

Ako pak želite iskusiti nešto sasvim drugačije posjetite nacionalni restoran „Čardak“ koji se nalazi u samostanu „Sv. Ilija“ malo izvan samog Skopja.

Osim hrane i sve ostalo je puno jeftinije nego u Hrvatskoj tako da na ovaj put nećete morati puno „otkinuti“ od svojega budžeta.

Noćni izlazak

Dva najveća kluba u Skopju su Colosseum i Hard Rock, a pošto su Makedonke i Makedonci poznati po svojoj dobrohotnosti zasigurno će te se dobro provesti gdje god izašli. Skopje ima nešto više klubova i mjesta za izlazak tako da vam je dobra zabava zajamčena.

U Coloseumu i Midnight će te moći poslušati elektronsku glazbu, no ako ste „žedni“ etna to će te moći čuti u gotovo svakoj „kafani“, a jedna od zanimljivijih je možda „Tri fazana“. U ostalim klubovima moći će te poslušati različitu vrstu glazbe, ovisno o večeri.

U klubovima i u kafićima se pije isto kao i kod nas – standardno je pivo, vino, viski te rakija.

*  *  *

O Skopju na našim stranicama pročitajte još:
Skopje jamči zabavu

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Putovanja

Nakon tri nominacije za Oscara za najbolji strani film, tri pobjede na festivalu u Veneciji i dvije na festivalu u Berlinu te jedne pobjede...

Putovanja

Avio prijevoznici i zračne luke koriste mnoge stručne izraze u svom poslovanju koje često mogu zbuniti.

Gastronomija

Šarmantna Istra, regija koja se diči bogatim kulturnim i povijesnim naslijeđem, odavno je prepoznata kao nezaobilazno gastro odredište. „Hrvatska Toscana“, kako joj tepaju zbog...

Putovanja

Za mnoge ljubitelje hrane posjet restoranu s Michelinovom zvjezdicom nije samo najbolji dio putovanja, već često i glavni razlog putovanja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.