Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

U susret proljeću

Alergije i ružmarinska kiselina.

Nerijetko je proljetni umor posljedica iscrpljujućih alergija koje se u to vrijeme javljaju paralelno s početkom cvatnje pojedinih biljaka. Postoje dokazi koji govore u prilog znanstvenoj spoznaji da se kod osoba koje pate od proljetnih alergija radi o izmijenjenoj aktivaciji imunološkog sustava, posebice stanica T-limfocita. Povećana sinteza njihovog 'faktora održavanja i rasta', molekule interleukina 2 dovest će do pojačane aktivacije i sinteze većih količina T-limfocita.Posljedica toga je i povećana razina cirkulirajućih imunokompleksa. Postoje dokazi koji pokazuju da je upotreba pojedinih biljnih pripravaka, ili korištenje farmakološki aktivnih tvari iz biljaka, uz normalnu terapiju, potrebna i zapravo nužna kako bismo održali ravnotežu imunološkog sustava i na neki način suprimirali povećanu aktivaciju T-limfocita. Jedan od takvih pripravaka sadržan je u biljkama priobalnog, mediteranskog podneblja, a radi se o ružmarinskoj kiselini.

Ružmarinska kiselina


Odavno je poznato da pojedine aromatične biljke poput ružmarina, origana, timijana, majčine dušice, mente, peršina, bosiljka, lavande, lovora posjeduju ljekovita svojstva i da se od davnina koriste za liječenje i ublažavanje simptoma pojedinih bolesti. Do nedavno nije se točno znalo koji je zajednički nazivnik, odnosno koja je tvar zajednička svim spomenutim aromatičnim biljkama koja posjeduje to ljekovito, terapijsko djelovanje.Odgovor je – ružmarinska kiselina. Ta je molekula jaki antioksidans, mnogo jača od već više puta spominjanog vitamina E. Smatra se da biljke stvaraju ružmarinsku kiselinu i ostale eterične komponente, u prvom redu da bi sebe zaštitile od napada raznih mikrooganizama, parazita i od biljojeda kojima zbog intenzivnog mirisa ovakva vrsta 'trave' nije uvijek ukusna.

Izvrstan lijek

Navedimo neke bolesti i stanja u kojima se koristi ljekovito svojstvo ružmarinske kiseline, gdje taj spoj služi za liječenje i ublažavanje simptoma, ali se može koristiti i preventivno kod svih onih pojedinaca koji su predisponirani na razvoj pojedinih bolesti.

U alergijskim reakcijama – čaj od ružmarina koji se priprema i pije dva puta dnevno povoljno djeluje na otklanjanje, ili olakšavanje simptoma alergijske reakcije u tretmanu bronhalne astme – u Koreji se već stoljećima koristi biljka perilla, bogata ružmarinskom kiselinom za tretman ove alergijske bolesti,U preveniranju trovanja hranom – u Japanu se primjerice perilla koristi za začinjanje sirove morskih plodova kada se serviraju kao jelo za tretman bolesti koje su uzrokovane ili propagirane kaskadnom aktivacijom komplementa, poput reumatoidnog artritisa. Među Amerikancima poznata je navika pijenja čaja od ružmarina u tretmanu artritisa – upale zglobova, za stabilizaciju i učvršćivanje kapilara – ružmarinska kiselina inhibira mikrovaskularna oštećenja inhibira pojavu upale zubnog mesa – gingivitisa.

Antioksidativna svojstva


Treba još istaći da je polifenolna struktura ružmarinske kiseline zasigurno odgovorna za suzbijanje oksidacije LDL-a (lipoproteina niske gustoće), tako da osobe koje u prehrani koriste biljke koje u svom sastavu imaju ružmarinsku kiselinu, imaju manju vjerojatnost razvoja ateroskleroze krvnih žila. Važno je istaći da se ružmarinska kiselina, za razliku od brojnih biološki aktivnih tvari iz bilja, relativno lako resorbira preko probavnog trakta i putem kože.

Inhalatorne alergije


Treba dodatno naglasiti da se liječnici i farmaceuti moraju posvetiti svakom pacijentu osobno, ukoliko se radi o osobi koja boluje od alergije. Individualni pristup je ovdje nužan i neophodan, jer svaka osoba reagira drugačije na vanjske podražaje. Vrlo često osobe osjetljive na polen pojedinih stabala imaju križne reakcije s različitim voćem i povrćem. Primjerice, osobe osjetljive na ambroziju pokazuju osjetljivost i na banane, avokado, dinje, krastavce, lubenice. Oni koji reagiraju na polen trave mačji rep, osjetljivi su i na krumpir, trešnju, breskvu i rajčicu.Osobe koje imaju problema prilikom najobičnijeg zagriza jabuke, ili ako konzumiraju marelicu, mrkvu, šljivu, trešnju, najčešće su alergične na polen breze. Konačno, treba spomenuti još jedan slučaj križne reakcije između alergena iz polena trave i pojedinog povrća. U osoba alergičnih na polen divljeg pelina javlja se trenutna alergijska reakcija prilikom konzumacije peršina ili celera.

Želite li umanjiti eventualne štetne posljedice alergija, posegnite dva puta na dan za šalicom čaja ružmarina i osjetit ćete blagotvorno djelovanje vrlo kratko nakon konzumacije ovog mirisnog napitka.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Neodoljivi spojevi ukusnih pića i začina.

Zanimljivosti

Prema legendi, prvi uživatelji u ritualu spravljanja i ispijanja čaja bili su budistički monasi.

Moj dom

Znate li da ljekoviti napitak ublažava akne?

Savjeti i preporuke

Predlažemo nekoliko trikova kako biste i u ružno vrijeme mogli vratiti koži i kosi zdravu boju i sjaj.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.