Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

U veljači cijene stanova stagniraju

Na godišnjoj su razini cijene stanova pale tek za 3,8%.

Cijene stanova na području cijele Hrvatske u veljači ne bilježe značajnija odstupanja od onih u siječnju. Na godišnjoj su razini cijene stanova pale za 3,8% , a u usporedbi s veljačom 2009. godine Crozilla.com bilježi pad od čak 13,4%.

Najveći je pad cijena konačno zabilježen u Dubrovniku gdje su cijene metra kvadratnog niže za čak 140 eura nego u siječnju te sada iznose 3.110 eura. Cijene tamošnjih stanova pale za 4,3%, dok su na godišnjoj razini pale za 4,4%. Veljača je Splitu donijela pad cijena stanova od 1,5%, a trenutne se cijene stanova u tome gradu kreću u prosjeku 2.119 eura po metru kvadratnom. U usporedbi sa cijenama iz veljače 2010. godine, ovaj grad bilježi porast cijena od 2,3%.

Cijene pulskih stanova u veljači su zabilježile pad od 0,7 te su se spustile na 1.392 eura po metru kvadratnom. U usporedbi s veljačom prošle godine, cijene pulskih stanova bilježe pad od 5,2%. Grad Zadar bilježi mjesečni pad cijena od tek 0,1%, dok na godišnjoj razni pad cijena iznosi 2,3%. Prosječna je cijena metra kvadratnog stana u Zadru u veljači iznosila 1.593 eura. Cijene stanova na području grada Zagreba u siječnju su stagnirale, a u odnosu na mjesec ranije razlika je tek 0,06% , dok je na godišnjoj razini zabilježen pad od 5%. Cijene zagrebačkih stanova u veljači su tek 1 euro niže nego u siječnju te sada iznose 1.801 euro po metru kvadrtnom.

Prema oglašavanim cijenama objavljenim na Crozilla.com, cijene stanova porasle su tek u Rijeci i Osijeku. Rijeka bilježi mjesečni porast cijena od 0,8%, dok na godišnjoj razini bilježi pad cijena od 4,5%. Prosječna tražena cijena na području Rijeke u veljači je iznosila 1.595 eura po metru kvadratnom. Osijek je u veljači zabijležio lagani porast traženih cijena stanova, a on iznosi tek 0,5%, pa su tamošnje cijene dosegnule 959 eura po metru kvadratnom. Osijek bilježi najveći pad cijena stanova na godišnjoj razini, a cijene stanova u tom gradu u odnosu na veljaču prošle godine pale su čak za 11,2%.

Grad Zagreb – cijene stanova padaju u Novom Zagrebu

Cijene stanova u pojedinim dijelovima grada Zagreba nisu zabilježile velike razlike u cijenama u odnosu na siječanj. Cijene stanova u Novom zagrebu bilježe pad od 0,4% te je prosječna tražena cijena u veljači iznosila 1.517 eura po metru kvadratnom. Istok i Centar bilježe pad cijena u visini od 0,2%. Tako su cijene stanova na Istočnom cijelu grada pale na 1.768 eura po metru kvadratnom, dok su cijene kvadrata stana u srcu Zagreba pale na 2.103 eura. Zapadni dio grada u veljači bilježi jedva zamjetnu razliku u cijeni u odnosu na siječanj. Tamošnje su cijene pale tek za 0,06% te sada iznose 1.698 eura po metru kvadratnom.

Potražnja stanova i strani posjetitelji

Najveća potražnja za stanovi zabilježene je u gradovima Zagreb,Split, Samobor i Zadar. Najveći broj stranaca koji je posjetio portal Crozilla.com u potrazi za stanom dolaze iz BiH, Njemačke, Austrije, Kanade, Velike Britanije te Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako će se Vladino “uplitanje” na tržište nekretnina odraziti na cijene i prodaju stanova?

Odgovara Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu:
"Što se tiče utjecaja vladinih mjera na prodaju i cijene stanova, očekujem da one neće imati većeg učinka niti na cijene niti na prodaju jer nisu dovoljno stimulativne da bi privukle veći broj zainteresiranih. No čak i u slučaju da mjere u potpunosti uspiju, tako prodani stanovi su samo kap u moru zalihe neprodanih, što znači da čak i da mjere uspiju neće doći do značajnijih pomaka u cijenama nekretnina."


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Putovanja

Znamo da je Hrvatska popularna među turistima iz cijeloga svijeta, no Hrvati u potrazi za odmorom su sretnici s predivnim plažama, čistim morem, bogatom...

Putovanja

Redakcija She.hr dobila je na tjedan dana korištenja novu Toyotu C-HR, hibrid već dokazano snalažljiv na gradskim prometnicama.

Moj dom

Kupnja prvog stana jedan je od najvažnijih trenutaka u svačijem životu.

Dobar posao

Budući da je Hrvatska u posljednjih nekoliko desetljeća postala popularna turistička destinacija, ne čudi da je interes za nekretninama u Hrvatskoj u istom razdoblju...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.