Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

U vrtić bez straha

Za većinu djece odlazak u vrtić je prvo odvajanje od roditelja.

Dijete od rođenja intuitivno osjeća kako njegov život ovisi o prisutnosti roditelja. Upravo zato, odvajanje može biti veliki šok za dijete, može izazvati intenzivan osjećaj straha za vlastitu sigurnost i, djetetu najvažnije, sigurnost najvažnijih osoba – roditelja.

Polazak u vrtić dijete uglavnom doživljava kao stres, koji se može manifestirati kroz čitav niz emocionalnih, tjelesnih i psihofizičkih reakcija.

Svakodnevnim dolaskom u vrtić dijete uči slijed istih radnji i rituala: dolazak u vrtić, boravak u grupi, povratak roditelja i odlazak kući. Na taj način dijete polako dobiva sigurnost i povjerenje, jer vidi kako roditelji svaki dan dolazi po njega i vodi ga u sigurno i poznato okruženje – njegov dom.

Budući da se većina roditelja ipak odlučuje za vrtić, potrebno je znati kako olakšati djetetu prve mjesece adaptacije i koje su moguće reakcije djeteta koji po prvi puta ostaje u vrtiću.

 1. Grčevito držanje za ruku.
 2. Bacanje po podu i protestiranje.
 3. Odbijanje ulaska u sobu.
 4. Intenzivni plač pri odvajanju.
 5. Tihi plač tijekom boravka u sobi.
 6. Odbijanje kontakta s odgajateljima.
 7. Ne želi se igrati.
 8. Odbijanje hrane.
 9. Nemiran san.
 10. Sisanje palca.
 11. Ponovno mokrenje u pelene.

To su sve uobičajene reakcije, na koje je potrebno reagirati, jer se dijete koje prvi puta dolazi u vrtić, osjeća samo, bespomoćno i izgubljeno.

Ono što možete napraviti je pripremiti dijete na odvajanje, objasniti mu da je vrtić igraonica, ne kaznionica. Najvažnije je da mu objasnite da će se tete brinuti o njemu, te da ćete vi doći po njega nakon posla. O vrtiću trebate pričati pozitivno i realno.

Kada ostavljate dijete u vrtiću, odvojite se od njega brzo i kratko, bez odugovlačenja. Definirajte mu količinu vremena koju će provesti bez vas i recite zašto morate ići. Objasnite mu da je odgajatelj osoba od povjerenja, koja će se brinuti za njega dok vas ne bude.

Djeca prepoznaju laž

Pri povratku po dijete, zadržavajte se kratko u sobi, a odmah ga pitajte kako mu je bilo i tko su mu novi prijatelji. Bitno je da pokažete interes za vrtić i ostalu djeci iz vrtića.

Cijelo vrijeme adaptacije obratite pažnju na djetetove osjećaje i budite mu podrška. Budite uvijek što iskreniji s djetetom i nemojte mu obećavati nešto što ne možete ispuniti, tipa: „Doći ću jako brzo po tebe!“ Dijete će Vas cijelo to vrijeme očekivati i neće se moći opustiti i igrati s vršnjacima.

Ako dijete traži, obavezno uzmite njegov omiljeni „rekvizit“ u vrtić. To može biti dekica, duda, igračka, bočica.

Poticanje povjerenja u vrtić

U početku ni roditeljima neće biti lako odvojiti se od djeteta, ali je jako važno da ono to ne primjeti. Naime, morate mu pružiti maksimalno povjerenje prema vrtiću i odgajatelju. Ako vidi da se i Vi dvoumite i „patite“ pri odvajanju, bit će mu još gore. Naime, djeca su sklona kopirati osjećaje roditelja.

Morate znati da dijete koje osjeća roditeljsku nesigurnost i nepovjerenje, i samo bude takvo. Faza adaptacije traje neko vrijeme, ali kad prođe, dijete će uživati u svakom danu provedenom u igri i svladavanju novih vještina. Samo hrabro!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Što učiniti ako ste na radnom mjestu okruženi ljudima koji su skloniji negativnim tračevima? Što ako ste meta upravo vi?

Dobar posao

Uopće nije važno je li vaš pogled na život ‘polupuna’ ili ‘poluprazna’ čaša, činjenica je da je izazov kreirati pozitivan stav.

Dobar posao

Znamo da djeca, ali i odrasli postaju poput osoba s kojima se druže. Pa i kaže se 's kim si, takav si'.

Savjeti stručnjaka

Uz malo više brige i dobru organizaciju moguće je isplanirati adekvatnu prehranu i u nepovoljnim uvjetima kakvi još uvijek vladaju u našem okruženju.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.