Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Horoskop

U zdravom duhu – zdravo tijelo

Yogička filozofija za postizanje sveukupnog zdravlja.

Kada spomenemo yogu, vjerojatno ste već zamislili neku yoga poziciju. No, vježbanje yoge, tj prakticiranje yoga pozicija u nekom sljedu, samo je jedna od tehnika yoge koja pozitivno utječe na vaše sveukupno zdravlje.

Yoga je kao stablo, s puno grana koje sve imaju isti cilj – sve rastu prema suncu. Grane se međusobno isprepliću i podržavaju, a što ih je više, to je stablo snažnije. Tako se i yogičke tehnike međusobno podržavaju te, što ih više prakticirate, lakše ćete doći do cilja. Ovdje pretpostavljam da svi imamo isti cilj – rast u svakom pogledu, rast prema onome što je naša prava priroda, a to je da budemo zdravo i svijesno biće.

Yoga sutre


U jednom od najvažnijih yoga spisa, svakako najvažnijim za klasični yogički period, Patanjalijevim yoga sutrama (između 2 st p.n.e. i 2.st. n.e.), autor nam otkriva put od osam koraka, odnosno osam krakova (ili osam grana našeg stabla), koji trebamo pratiti ne bi li došli do cilja. Zvuči jednostavno, zar ne? Naravno, postoji catch – većina se 'zaglavi' već na prvom.O Yoga sutrama bi se mogla napisati knjiga (i mnoge su napisane) te se, kao i mnogi drugi filozofski tekstovi, mogu tumačiti na više načina. No srž ostaje ista a ja ću vam zaista ukratko i jednostavno pokušati približiti prve dvije, one koje čine temelj zdravlja našega bića, temelj zdravog čovječanstva, a to je zdravlje našeg duhovnog bića. Prije nego počnemo pričati o fizičkom, mentalnom i emotivnom zdravlju, razmislimo dali prolazimo onaj osnovni ispit, ispit morala i etike – ispit ljudskosti.

Treći i četvrti krak, Asana i Pranayama tj. vježbanje joga pozicija i kontrola daha, ono je s čime su većina yogija danas vrlo dobro upoznati. Za mnoge ovo je početak i kraj njihove yogičke prakse. I to je u redu. Vjerujem da ste već svi upoznati sa zdravstvenim beneficijama vježbanja yoge i pravilnog disanja, toliko se već o tome pisalo da nema potrebe ponavljati.. No, asana i pranayama samo su stepenice ili vrata prema nekim dubljim spoznajama i većim razinama svijesti.

Etička i moralna načela

Yame i Niyame prva su dva kraka i predstavljaju etičke postavke čovjekova odnosa prema sebi i drugima, tj. društvu u kojemu živi.

Yame se odnose na naš odnos prema društvu, dakle moralna načela, i sastoje se od pet pravila – Ahimsa (nenasilje), Satya (istina, istinoljublje), Asteya (ne krađa, ne uzimanje onoga što nije naše), Brahmacarya (suzdržavanje, ne rasipanje seksualne energije) i Aparigraha (neposesivnost, ne-pohlepa).

Postavljanjem ovih pravila kao temelja na putu zdravlja, slobode, prosvjetljenja (kako god to želite zvati), Patanjali zapravo kaže da je naš zdrav odnos prema svijetu oko sebe osnova za naš rast. Pa tako prva od njih -Ahimsa ili nenasilje- znači nenasilje prema svemu oko nas; prema ljudima, društvenim skupinama, životinjama, biljkama, prirodi. Znači da ako sudimo ljude na temelju njihove socijalne, nacionalne, religijske ili rasne pripadnosti te ne prihvaćamo razlike, ako smo okrutni prema životinjama, ako smo nemarni prema prirodi koja nam daje život – pali smo na prvom i osnovnom ispitu ljudskosti.Evo zašto sam rekla da većina zaglavi na prvoj. Živimo u svijetu u kojem je nasilje, laži, krađa, požuda i pohlepa prilično normalna pojava. Dakle, sagradili smo svoj svijet na prilično trulim temeljima pa se pitam koliko još imamo vremena prije nego se uruše i prije nego, neke nove i svjesnije generacije, počnu iznova graditi malo bolje i kvalitetnije temelje nekog boljeg i svjesnijeg društva (naravno, pod pretpostavkom da naša vrsta opstane).

Niyame se odnose na naš odnos prema sebi samima te se također sastoje od pet pravila – Saucha ili čistoća tj. čistoća ne samo fizičkog tijela (kroz pravilnu prehranu, kriye itd.) nego i čistoća misli i akcija. Santosha ili zadovoljstvo samim sobom te našim mjestom u svijetu, prihvaćanje. Tapas – jednostavnost, samodisciplina, Svadhyaya – učenje, izučavanje tekstova, te Ishvara Pranidhana ili spoznaja i predaja onom što je veće od nas, skromnost. Ovih pet pravila također su nešto na čemu bismo, kao društvo, mogli poraditi.Dakle, na putu do zdravlja prvi korak je zdrav odnos prema drugima, prema okolini, prema prirodi i prema sebi samima. Ako nemamo zdrav odnos prema sebi i drugima, nikakvi režimi prehrane, vježbanja, uljepšavanja i sl. neće nam pomoći da osjećamo zadovoljstvo i sreću koje su predispozicije zdravog života. Kao kuća građena na lošim temeljima – izvana je možda nova, čista, održavana i izgleda čvrsto i stabilno – no lako se može urušiti.

Namaste

Na kraju yoga sata pozdravljam svoje polaznike s Namaste. Oni odgovaraju na isti način. Ovaj indijski pozdrav, osim u Indiji, čuti ćete vjerojatno na svakom yoga satu, gdje god bili. Uz njega dolazi i gesta sklapanja ruku ispred srca, a doslovno znači – klanjam se tebi. No kao gesta znači ''svjetlost u meni pozdravlja svjetlost u tebi''. Ovo znači da prepoznajemo da je naša esencija ista, da svi u sebi nosimo svjetlost ljubavi, istine i mira. Put prema zdravlju trebao bi početi upravo tamo – pronalaženjem ove svjetlosti u sebi i u drugima.

Namaste!

Sangha Yoga

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Drama Queen

Na kraju priče, nigdje, nikad i ništa nije izazivalo toliko mržnje koliko pojava ženske bradavice koja se nazire tu ili tamo.

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Seks i osjećaji

Brojna su istraživanja pokušala doznati koje su najdublje seksualne želje muškaraca, a koje oni ne otkrivaju baš rado svojim partnericama.

Seks

Jeste li i vi jedna od onih koje smatraju kako je 'normalno' da muškarac vodi glavnu riječ u krevetu, a žena uživa?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.