Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Ubojice u kući

Naše tijelo sadrži čak 400 različitih toksina koje unosimo sredstvima za kućanstvo

Oko 10 posto tumora uzrokovano je industrijskim toksinima koje svakodnevno unosimo u organizam upotrebom kućnih pomagala koja nam olakšavaju život, ali nas i potajice ubijaju. Istraživanje Environmental Protection Agency of USA potvrdilo je prisutnost čak preko 400 različitih toksina u tijelu, od kojih je 48 nađeno u masnom tkivu, 40 u prsima, 73 u plućima i čak 250 u krvi. Nisu li ovi podaci dovoljan razlog za detoksikaciju tijela, ali i doma? Ako ste u misiji čišćenja svog stana ili kuće, ovo su mjesta koja kriju opasnosti za naše zdravlje.

Sušilica i perilica za rublje
Ne morate se riješiti perilice za rublje, već samo razmislite o upotrebi omekšivača za rublje. Istina, ugodno mirišu i čine našu odjeću podatnom i mekom, no iza ove idilične priče krije se nešto puno opasnije – benzilni acetat, benzilni alkohol, kloroform i mnoge druge kemikalije od kojih su neke i kancerogene. Sušilice za rublje dodatno pogoršavaju stvar jer ispušni ventili oslobađaju toksine u okruženje. Kao alternativu predlažemo korištenje sode bikarbone i esencijalnih ulja.Pločice
Sredstva s izbjeljivačem ponekad se čine kao jedini izbor za čišćenje pločica, ali su ujedno i najopasnija. Naime, ona sadrže kemikalije koje nagrizaju kožu i pluća, a neke od njih koriste se i pri proizvodnji kemijskog oružja. Isto tako u slučaju dodira amonijaka i izbjeljivača stvara se smrtonosni plin. I u ovom slučaju – vratite se octu i sodi bikarboni.

Kuhinja
Sredstva za čišćenje kuhinjskih površina sadrže etere, etilen glikol, metilen klorid i naftne destilate, a prskanjem oslobađaju butan. Ponovno, pronađite zdravlje u prirodnoj sodi bikarboni pomiješanoj s toplom vodom.

Tepisi
Odmah nakon cigaretnog dima, tepisi su na vrhu top ljestvice zagađivača doma. Razlog tome krije se u kemikalijama koje se koriste za čišćenje istih. Možda je ovo razlog za mijenjanje klasičnih tepiha onima napravljenim od prirodnih vlakana ili njihovo potpuno izbacivanje iz kuće.

Romantične svijeće
Sada je i službeno – ljubav boli. Svijeće mogu uzrokovati probleme dišnih putova. Naime, one industrijski proizvedene u svojem fitilju sadrže komadiće žica koje su opasni po zdravlje, a u zrak se otpuštaju izgaranjem. Također, većina mirisnih svijeća sadrži plastifikatore i druga otapala koja se ne smiju udisati, a čak i obični pčelinji vosak i svijeće od soje izgaranjem otpuštaju ugljikovodik.Dječja soba
Bojanje i crtanje čini se kao nevina dječja razbibriga, no jeste li znali da su markeri male toksične bombe. Oni sadrže otapala ksilena, alkohol i neurotoksin, a penkale u boji mogu sadržavati i olovo.

Vlažne maramice za bebe
Jedan od sveprisutnih alata pri njezine bebine kože su vlažne maramice. Iako su namijenjene najnježnijoj koži neke od njih sadrže bronopol – antimikrobni spoj otrovan za kožu, imunološki sustav i pluća.

Namještaj
Jeftini namještaj od prešanog drva sadrži formaldehide i izocijanate ljepila – otrovne spojeve koji nas polako ubijaju. Ista priča ponavlja se kod tapeciranog namještaja koji u zrak otpušta toksine. Stoga je najbolji izbor za uređenje doma namještaj od punog drveta, pa čak i kada se radi o rabljenom komadu.

Trijem
Opasni otrovi koji napadaju naše tijelo nisu rezervirani samo za interijer i sredstva za pranje. Oni se nalaze i u drvetu koje koristimo pri uređenju eksterijera. Naime u drvo se često pod velikim pritiskom utiskuju kemikalije koje sprečavaju truljenje i štite od insekata – sve redom toksične.Dvorište
Uredni travnjaci i idilični cvjetnjaci nikad nisu bili upitni, no pesticidi koje koristimo jesu – posebno za djecu i kućne ljubimce koji se valjaju po vašem zelenom tepihu. Prebacite se na organsku prihranu, no ni s čim ne pretjerujte.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Moj dom

Kuhinjski moljci su kućne štetočine koje liježu jaja u suhim prehrambenim proizvodima. Oni uglavnom dolaze u vaš dom iz zaraženih skladišta sa žitaricama.

Zanimljivosti

POSCA markeri su se tijekom godina razvili od alata popularnog među uličnim umjetnicima do sveprisutnog alata za razne forme umjetničkog izražavanja.

Moj dom

Znate li da ljekoviti napitak ublažava akne?

Moj dom

Elfi home je tvrtka koja se bavi proizvodnjom i prodajom ručno rađenih svijeća.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.