Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Istaknuto

Ubojite potpetice

Nova 3D tehnologija ukazala na opasnost seksi cipela

Prvo 3D skeniranje ženskog stopala u cipeli s visokom potpeticom ukazalo je na visoku i bolnu cijenu koju plaćaju žene zbog strasti za seksi Louboutinkama ili štiklama Jimmy Chooa. Ortopedski kirurg Andy Goldberg tvrdi da nošenjem neudobnih cipela svu tjelesnu težinu prebacujemo na prednju strana stopala, a to s vremenom dovodi do krivljenja prstiju, artritisa i drugih ozbiljnih bolesti.

Učestalo nošenje štikli gura i izvrće kosti iz njihove linije zbog čega dolazi do kurjih očiju i ostalih bolnih stanja kao što je artritis.

U Royal National Orthopaedic Hospital-u na sjeveru Londona liječnici skenerom koji vrijedi oko 200 tisuća funti snimaju stopalo u 360 stupnjeva za samo 60 sekundi. PedCAT prvi je takav aparat u Velikoj Britaniji, a pomoću njega liječnici mogu promatrati stopalo iz svih kuteva, što je veliki napredak s obzirom na prijašnji 2D rengen s kojim se dijagnoze nisu mogle ustvrditi s tolikom preciznošću kao sada. Isto tako pokazuje kako je nošenje potpetica kompliciranije nego što smo mislili.

noga sken‘U visokim potpeticama prsti su skvrčeni i što je uža cipela to je gore. Ne samo da su stisnuti nego mogu postati i trajno izdeformirani.’, tvrdi liječnik koji upozorava da se kost na dnu palca može također dislocirati kad na nju vršimo stalan pritisak.

‘Nema ništa loše u nošenju potpetica, ali privremeno – ako ih primjerice nosite na sat ili dva u kazalište ili nekakvu zabavu. No, ako ih nosite po osam sati svaki dan i to godinama, izazvat ćete probleme.’, uvjerava Goldberg koji kaže da probleme sa stopalima nemaju samo žene u srednjim godinama već i tinejdžerke.

‘Obično dolaze u pratnji majki koji im govore: ‘Vidiš, liječnik kaže da moraš nositi drugačije cipele.’ Međutim, ne miješam se previše u obiteljski odgoj i odluke.’ rekao je kirurg.

stikle3.jpgVećina mlađih pacijentica je probleme sa stopalima naslijedila.

‘Ako u obitelji postoji povijest nošenja visokih potpetica i tu naviku podrži i sljedeća generacija, problemi sa stopalima su neminovni. Ako to nije slučaj, nošenjem neudobnih cipela, povećava se rizik od kurjih očiju i ostalih problema sa stopalima.’, objasnio je Goldberg koji upozorava da bol u stopalima može utjecati na kvalitetu života.

‘Bol u stopalima i gležnjevima mogu preuzeti vaš život. Postoji izreka: Ako želite nekome pomoći da zaboravi probleme, obucite mu tijesne cipele.’, kaže kirurg.

stikle 2

Bol muči 56 posto ispitanika, dok 86 posto ne može pronaći udobne cipele.

Iako svjesni uzroka problema, iz nekog razloga, ljudi ne vole kad im se kaže kako trebaju promijeniti cipele.

‘Izjavom kako trebaju kupiti i nositi udobnije cipele, riskirate udarac u lice.’, kaže Goldberg i napominje da šteta nastala nošenjem potpetica nije ništa novo.

stikle 1Oduvijek smo bili robovi mode i zbog toga naša tijela trpe razne deformacije. Zbog velikog utjecaja mode, oni koji se bavi njome mogu preokrenuti stvari na bolje. Na internetu se već mogu naći modeli nekih dizajnera koji su udobni i zdravi za naša stopala, ali i modno prihvatljivi. No, Goldberg smatra da to nije dovoljno.

victoria-beckham stikle‘Modne ikone poput Victorije Beckham trebale bi dizajnirati barem jednu liniju cipela koje stvarno pristaju našim stopalima, pa bi to možda promijenilo situaciju. ‘, zaključio je kirurg.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti i preporuke

Ljeti su stopala izložena ne samo pogledima već i vanjskim utjecajima koji ih mogu dodatno isušiti pa je nakon prvotnog uljepšavanja važno nastaviti s...

Trendovi

Naša slavna dizajnerica otišla korak dalje i razveselila brojne klijentice.

Savjeti stručnjaka

Termalna voda najveći je saveznik ljepote, blagotvorno djeluje na zdravlje, opušta, smiruje i oslobađa hormone sreće.

Savjeti stručnjaka

Origano, ili mravinac je samonikla mediteranska biljka koja slovi kao jedna od najljekovitijih biljaka svijeta.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.